Uutiset

Verkkokaupan perustajille sakkoja laittomasta keräyksestä

MARJA SALEVA

Turkulaisen verkkokauppa Move Networksin kolme perustajajäsentä tuomittiin laittomasta rahankeräyksestä sakkorangaistuksiin.

Kaikki saivat 70 päiväsakkoa rahankeräys- ja markkinointirikoksesta. Raisiolaiselle 26-vuotiaalle miehelle maksettavaa koituu 2 310 euroa, turkulaiselle 28-vuotiaalle miehelle 1 400 euroa ja Kaarinan Kuusistossa asuvalle 31-vuotiaalle miehelle 3 360 euroa.

Turun käräjäoikeuden arvion mukaan rahaa kerättiin laittomasti 410 000 euroa toukokuun ja syyskuun välillä 2005. Rikoksesta hyötyi ensisijaisesti yhtiö, mutta siltä rahoja ei vaadittu takaisin. Kolmikosta hyötyjiksi laskettiin raisiolaismies ja turkulaismies, jotka tuomittiin maksamaan valtiolle 15 000 euroa kumpikin.

Syyttäjän mukaan laittomasti kerätty summa olisi ollut peräti 850 000 euroa.

Internetissä toimiva yritys perustettiin toukokuussa 2005, ja se toimii edelleen.

Hurmoshenkisiä värväystilaisuuksia

Miehet väittivät alusta alkaen toimintaa lailliseksi verkostomarkkinoinniksi. Oikeuden mukaan kyse oli rahankeräyksestä laittoman ketjukirjeen tavoin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

  Valtaosa tuloista tuli alkuvaiheessa uusien myyntiedustajien maksamista maksuista eikä kaupankäynnistä. Uusien edustajien piti mukaan päästäkseen ostaa tuotepaketti, jonka hinta ei vastannut sen oikeaa arvoa. Maksuilla kerrytettiin pyramidimallisessa organisaatiossa ylempänä olevien tuloja.

Uusia myyjiä houkuteltiin mukaan helpon ja nopean rahan toivossa. Värvääjät korostivat, että suuria summia oli mahdollista ansaita vielä senkin jälkeen, kun ei itse halunnut olla aktiivinen myyjä.

Mielikuvaa ansaintamahdollisuuksista pidettiin yllä viikottaisissa info-tilaisuuksissa ja hurmoshenkisissä tapahtumissa, joissa hyvin tienaavia palkittiin.

Verkostomarkkinointi on laillista, mutta mukaan liittyviltä ei saa vaatia vastikkeettomia maksuja ja provisioita pitää maksaa myynnin perusteella.

Oikeuden ratkaisu ei ollut yksimielinen.

Yhden lautamiehen mukaan näyttö laittomasta rahankeräyksestä ei riittänyt.