Talous

Kännykät ovat kohta multikoita

Lehtikuva<br />Nokian Anssi Vanjoen mielestä tekijänoikeusjärjestöt jarruttavat uusien mobiilipalveluiden käyttöönottoa.
Lehtikuva
Nokian Anssi Vanjoen mielestä tekijänoikeusjärjestöt jarruttavat uusien mobiilipalveluiden käyttöönottoa.

Silja Nikkanen

Matkapuhelimien eli kännyköiden aika on pian ohi. Puhelinvalmistaja Nokiakin puhuu jo kännykän sijasta multikasta eli multimedialaitteista.

- Puhelin ei ole enää laite vaan yksi toiminto mobiililaitteessa, joka on itse asiassa tietokone, kuvailee Nokian varatoimitusjohtaja Anssi Vanjoki.

Hänen mukaansa mobiilitekniikan kehitystä vievät nyt eteenpäin valveutuneimpien kuluttajien toiveet.

Uusi web 2.0 -vaihe mahdollistaa sen, että esimerkiksi internet kulkee mukana jokaisen taskussa.

Vanjoki esitteli uusinta tekniikkaa hyödyntävien, Nokian 3G-puhelimien ominaisuuksia Helsingissä perjantaina puhelinoperaattori Elisan kanssa pidetyssä tilaisuudessa.

Tekijänoikeudet tv:n jarruna

Nokiassa uskotaan jo, että jatkossa multikka tekee tarpeettomaksi erilliset kamerat ja soittimet.

- Tutkimuksiemme mukaan 44 prosenttia käyttää puhelimen kameraa ainoana kamerana. Lisäksi 67 prosenttia uskoo multikan syrjäyttävän myös mp3-soittimen, Vanjoki kertoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nokian tutkimusten mukaan jo nyt 36 prosenttia suomalaisista selailee säännöllisesti internetiä puhelimensa välityksellä.

Vanjoen mukaan taskuun mahtuva multikka toimii jatkossa puhelimen, kameran, sähköpostin ja internetin lisäksi musiikkilaitteena, joka hakee, ostaa, käyttää ja varastoi musiikkia. Multikka on myös radio, joka löytää oikeat radioasemat missä tahansa maailmalla.

Multikasta katsellaan jatkossa myös televisiota tai pelataan erilaisia pelejä.

Vanjoki muistutti samalla, että Suomessa voitaisiin jo seurata tv-lähetyksiä mobiililaitteilla, jos tekijänoikeusjärjestöt olisivat joustavampia.

- En ymmärrä mitä neuvoteltavaa on siinä, jos samaa tv-lähetystä katsotaan isolta ruudulta ja mobiililaitteelta, hän sanoi.

Suunnistusapua maailmalla

Nokia markkinoi voimallisesti myös mobiililaitteiden karttapalveluja. Gps-toiminnot ovat jatkossa osa multikan peruspalveluja.

Vanjoen mukaan karttapalvelu on hyvä esimerkki siitä, miten virtuaalimaailma helpottaa reaalimaailmaa.

- Jos jatkossa tarvitset putkimiestä, kirjoitat vain näytölle sanan: putkimies. Saat heti listan lähimpänä toimivista putkimiehistä tai ajo-ohjeen, jolla löydät putkimiehen toimistoon, Vanjoki havainnollisti.

Hän lupaili, että jatkossa tiekartat löytyvät multikasta missä tahansa maailmalla liikkuukaan.