Talous

Scheringin väki virpoi voimia yt-neuvotteluihin

TS/Arto Takala<br />Scheringin prekliinisen osaston Kirsi Mäntyvaara (vas.), Ulla Heikonen, Sirpa Liukko-Sipi, Laura Korhonen ja Teija Hartikka ottivat työtovereineen varaslähdön pääsiäiseen ja kävivät virpomassa muun muassa esimiehensä.
TS/Arto Takala
Scheringin prekliinisen osaston Kirsi Mäntyvaara (vas.), Ulla Heikonen, Sirpa Liukko-Sipi, Laura Korhonen ja Teija Hartikka ottivat työtovereineen varaslähdön pääsiäiseen ja kävivät virpomassa muun muassa esimiehensä.

Jukka Vehmanen

Turussa toimivan lääketehdas Scheringin prekliinisen osaston väki noitui tiistaina irtisanomisuhkaansa ja kävi virpomassa voimia taloon jääville ja varsinkin yt-neuvotteluja käyville.

- Tästä lähtien jätämme lääkkeet ottamatta, ainakin Bayerin, vannoi prekliinisen joukon "päänoitana" toiminut Sirpa Liukko-Sipi.

Bayer Schering Pharma käynnisti kolme viikkoa sitten yt-neuvottelut, joiden tuloksena Turusta pelätään häviävän 80 työpaikkaa.

- Kenkäähän sieltä meille tulee, tiivisti Sirpa Liukko-Sipi prekliinisen osaston käsityksen neuvottelujen tulevasta lopputuloksesta.

- Osastomme toiminta siirtyy Saksaan. Näitä päätöksiä tekevät siellä kasvoton ja korkean tason johto eikä sillä ei ole mitään käsitystä siitä, mitä tämä vaikuttaa uusien lääkkeiden kehitysprojekteihin.

Sirpa Liukko-Sipin mukaan Turun prekliinisen osaston toiminnan siirtäminen hidastaa yhtiön lääkekehitystyötä vähintään parin vuoden siirtymäjakson verran.

- Olemme tehneet saksalaisten kanssa seitsemän vuotta sitten työnjaon eikä siellä ole siksi enää sellaista osaamista, tietotaitoa ja laitteistoa, mitä on täällä. Seitsemässä vuodessa analyysitekniikka kehittyy niin paljon, että siitä tippuu kyllä äkkiä kärryiltä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Osaaminen häipyy Turusta

Liukko-Sipi on vakuuttunut myös siitä, että Turun yksikön tasoista osaamista ei pystytä hankkimaan edes lääketutkimuksen ykkösmaasta Yhdysvalloista.

Liukko-Sipin mukaan Turun prekliinisellä osastolla on näyttöä kehitysprojekteista, jotka on osattu tehdä paremmin kuin Yhdysvalloissa. Hän pitääkin tyhmänä päätöksenä sitä, että osaava porukka hajotetaan.

Prekliinisen osaston väki ei näe työllistymismahdollisuuksiaan kovin hyvinä.

- Turussahan vähentävät väkeä muutkin lääkeyritykset, kuten Lab Pharma. Kemianteollisuuden puolella myös Ciba supistaa henkilöstöään. Turusta katoaa lääketieteen osaamista eikä tänne jää kuin hienoja pytinkejä. Seinät eivät kuitenkaan tuota mitään, Liukko-Sipi muistuttaa.

Scheringilllä on tällä hetkellä Suomessa reilut 700 työntekijää, joista noin 600 on Turussa.

Suomen Scheringin suunnitellut väenvähennykset koskevat Suomessa tutkimusta ja tuotekehitystä, jonka parissa Turussa työskentelee noin 130 ihmistä ja Espoossa noin 40.

Maailmanlaajuisesti Scheringin tutkimuksesta ja tuotekehityksestä karsitaan noin 1 400 työpaikkaa. Toimintoja keskitetään kolmeen suureen yksikköön, Berliiniin ja Wuppertaliin Saksassa sekä Berkeley´iin Yhdysvalloissa.

Päätökseen toimintojen uudelleenorganisointi aiotaan saada ensi vuoden loppuun mennessä.

Schering AG siirtyi lääkejätti Bayerin omistukseen viime vuonna.