Talous

Kone letittää pitkot ja leipoo viinerit

TS/Merja Ilpala<br />Heikki Järvenkylä kaivoi pakastimesta esiin raakapakastetun pullapitkon. Se on ensimmäinen letityskoneen palmikoima leivonnainen.
TS/Merja Ilpala
Heikki Järvenkylä kaivoi pakastimesta esiin raakapakastetun pullapitkon. Se on ensimmäinen letityskoneen palmikoima leivonnainen.

MERJA ILPALA

Tekniikka on ihmeellistä. Viinerikone valmistaa lehteviä leivonnaisia kirjaimellisesti liukuhihnalla, ja letityskone palmikoi pitkoja pikavauhtia.

  Molemmat on valmistanut lohjalainen Foodconsult Oy, jonka tuotteille on äkillisesti kysyntää kautta Euroopan.

Maailman ensimmäisen täysin automaattisen pullapitkojen letityskoneen kehittäminen vei yhdeksän vuotta, mutta työ kannatti. Tieto mahdottoman tekemisestä mahdolliseksi on kiirinyt kauas ja tehnyt yrityksen nimestä tunnetun.

Foodconsultin toimitusjohtaja Heikki Järvenkylä ja hänen yhtiökumppaninsa sähköinsinööri Matti Julin saivat vuosien varrella kuulla monta kertaa, ettei kukaan keksi linjaa, joka letittää nelisäikeisen pullapitkon ihmisen lailla. Epäilykset innostivat kaksikon yrittämään entistä ahkerammin.

- Kaksi vuotta sitten valmistimme ensimmäisen prototyypin, saimme Tekesin mukaan ja pääsimme tekemään konetta Linkosuon leipomolle. Se on jo tuotannossa, mutta toimintaa viilataan vielä koko ajan, Järvenkylä kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Laite ei ainoastaan letitä, vaan asettelee pellit valmiiksi ja laittaa peltien päälle leivinpaperit. Hygienia on huipussaan, sillä koneet valmistetaan ruostumattomasta teräksestä ja pestään päivittäin.

Järvenkylän mukaan ostajat ovat kiinnostuneet innovaatiosta Kreikassa, Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Norjassa, Israelissa ja Kanadassa asti.

- Olemme jättäneet tarjouksen seitsemälle ulkomaiselle leipomolle, joskin vielä on vaikea sanoa, kuinka monta kauppaa toteutuu. Kaikki ratkeaa parin, kolmen kuukauden sisällä.

Letitetyn leivän suosio lisää kiinnostusta koneeseen Saksassa ja sen naapurimaissa.

Viinerilinja Espanjaan

Pari viikkoa sitten Foodconsult sai tilauksen Espanjasta: leipomojätti Europastry tilasi koneen, joka syytää tunnissa 25 000 viineriä paistettavaksi tai pakastettavaksi.

- Meidän koneemme leikkaa ja muotoilee taikinan sekä laittaa hillon viinerin päälle ja sisälle. Samalla koneella voi tehdä viittä eri mallia, joista yksi on perinteinen joulutähti. Tuotevaihtoon menee vain sekunti, Järvenkylä kuvailee.

- Europastry on Euroopan viidenneksi suurin viinerien valmistaja. Sillä on 1400 työntekijää ja markkina-alue, jossa asuu 39 miljoonaa ihmistä. Meillä on mahdollisuudet myydä yritykselle vielä kolme konetta lisää.

Jos toimitus toteutuu, puhutaan yli miljoonan euron kaupasta, sillä yksi viinerikone maksaa 400 000 euroa.

Karjalanpiirakoita ja pitsapiirakoita

Foodconsultin karjalanpiirakkalinjat ovat käytössä kotimaan kaikissa johtavissa leipomoissa Fazerista alkaen.

  Samoilla laitteilla tehdään Ruotsissa pitsapiirakoita.

Kaikki koneet asennetaan Lohjan Asemanrinteessä valmiiseen perusrunkoon. Ja koska Heikki Järvenkylä ei ole puvussa viihtyvää tyyppiä, tarttuu hän itsekin mielellään rälläkkään tai hitsauspilliin.

-Ostamme 80 prosenttia työstä alihankintana. Alihankkijat ovat pääasiassa Lohjan seudulta, ja verkosto on hyvä. Esimerkiksi samassa hallissa seinän takana toimiva Lohjan Sähkö ja Automaatio tekee meille sähkökaapit ja asennukset, ja järjestely toimii erinomaisesti, hän kehuu.

- Olemme päässeet kansainvälisille vesille, mutta jos tilauksia tulee paljon, olemme positiivisen ongelman edessä. Mahdollisuuksia yrityksen laajenemiseen on jo selvitetty.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valmiit laitteet on nimetty tunnettujen naisten mukaan. Venäjän keisarinnan kaima Katariina rypyttää karjalanpiirakoita, ja Nelli letittää pullapitkoja; vanhassa viisussa kiivettiin samannimisen neitosen palmikkoa pitkin ylös.

Viinerikone sai nimensä Tanskan Alexandralta , joka tosin on jo ehtinyt erota prinssistään, mennä uusiin naimisiin ja luopua kuninkaallisesta tittelistä.

TS/<br />Koneen letittämä pitko näyttää samanlaiselta kuin ihmisen leipoma.
TS/
Koneen letittämä pitko näyttää samanlaiselta kuin ihmisen leipoma.