Uutiset

Keskeiset vaaliviranomaiset
joutuvat Kremlin valvontaan

KALLE SCHÖNBERG

Venäjällä on viime aikoina järjestelty uudelleen viranomaisia tavalla, joka vaikuttaa olevan valmistautumista ensi syksyn parlamenttivaaleja ja ensi kevään presidentinvaalia varten. Muutoksilla Kreml näyttää haluavan ottaa tiukan otteen viranomaisista, joilla on keskeinen osa vaaleissa.

Venäjän keskusvaalilautakunta hyväksyi tiistaina uudeksi puheenjohtajakseen Vladimir Tsurovin , joka on presidentti Vladimir Putinin entinen alainen Pietarin kaupunginhallinnosta. Uusi puheenjohtaja valittiin sen jälkeen, kun Putin ei yllättäen ehdottanutkaan enää jatkoa keskusvaalilautakunnan entiselle puheenjohtajalle Aleksandr Veshnjakoville . Veshnjakovin ei voida sanoa olleen millään lailla Putinin- vastaisessa oppositiossa, mutta hän oli osoittanut itsenäisyyden merkkejä arvostelemalla Putinin Yhtenäinen Venäjä -tukipuolueen ajamia vaalilakeja, joiden Venäjän oppositiopuolueet katsovat heikentävän opposition mahdollisuuksia pärjätä vaaleissa. Tsurovin katsotaan sen sijaan olevan täysin Putinin luottomies.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Eroan Veshnjakovista siinä, että en niinkään kommentoi lakeja kuin valvon niiden toimeenpanoa, Tsurov ilmoitti heti valintansa jälkeen.

Toisena esimerkkinä Kremlin otteen tiukentumisesta ennen vaaleja on media- ja viestiliikennevalvontaviranomaisten yhdistäminen yhdeksi supervirastoksi suoraan hallituksen alaisuuteen, jolle tulee laajat valtaoikeudet. Virasto päättää esimerkiksi tiedotusvälineiden toimiluvista ja valvoo niiden toiminnan lainmukaisuutta. Venäjälle luotiin viimeksi tällainen supervirasto 1999 vuotta ennen presidentti Vladimir Putinin valitsemista ensimmäistä kertaa presidentiksi. Tuolloinen lehdistöministeriö mobilisoi tehokkaasti parissa kuukaudessa mediatuen, joka tarvittiin, että käytännössä tuntematon virkamies valittiin Venäjän presidentiksi. Putinin valinnan jälkeen ministeriö osallistui Putinia arvostelleen suurliikemies Vladimir Gusinskin mediaimperiumin hajottamiseen ja sen tärkeimmän osan NTV-televisiokanavan ajamiseen valtiollisen Gazprom-energiayhtiön haltuun.