Uutiset

Puolet elintarvikevalvonnan
kohteista jää tarkastamatta

ANNE LAITINEN

Yli puolet elintarvikevalvonnan kohteista jää tarkastamatta Turun seudulla. Maakunnassa useampi kuin neljä kohdetta kymmenestä jää vaille valvontaa. Läänissä tarkastusten piiristä jää runsas kolmasosa.

Länsi-Suomen lääninhallituksen peruspalveluselvitys osoittaa, että 2005 Turussa jäi tarkastamatta 55, Raisiossa 52 ja Naantalin kansanterveystyön kuntayhtymässä 60 prosenttia kohteista.

Kunnilla on valvontahenkilökuntaa lähes kolmannes alle vähimmäistarpeen. Turussa vaje on 4,3 henkilötyövuotta.

- Turun vaje tekee puolet Varsinais-Suomen vajeesta, kertoo lääninelintarviketarkastaja Merja Rinta-Koski .

Läänihallituksessa ollaan huolissaan henkilöstön jaksamisesta. Vuosi sitten voimaan tullut uusi elintarvikelaki lisäsi valvojien töitä.

Omavalvonta huono Turussa

Rinta-Kosken mukaan tilannetta pahentaa se, että elintarvikealan omavalvonta on rempallaan. Varsinais-Suomi on läänin hännänhuippu. Lakisääteinen omavalvontasuunnitelma on 62 prosentilla. Turussa se on kolmasosalla.

- Ravintolat tiedetään entuudestaan riskeiksi. Jos niiden omavalvonta ei toimi eikä valvoja ehdi käymään useaan vuoteen, voi elintarviketurvallisuus vaarantua, arvioi Rinta-Koski.

Hän huomauttaa ruokamyrkytysten lisääntyneen. Kaksi vuotta sitten Suomessa oli 50 myrkytystä, joista kolmasosa Länsi-Suomessa.

Varsinais-Suomen valvontayksiköistä yli 40 prosenttia pystyi Rinta-Kosken mukaan selviytymään tyydyttävästi tarkastuksista eli tekemättä jäi korkeintaan 25 prosenttia.

Peräti 96 prosenttia tarkastettiin Härkätien kansanterveystyön kuntayhtymässä eli Tarvasjoella, Koskella, Liedossa ja Marttilassa. 90 prosentin tuntumaan yllettiin Dragsfjärdissä, Velkualla ja Mynämäen-Mietoisten terveyskeskuskuntayhtymässä.