Nuori mopoilija koheltaa itsensä kolariin aiempaa useammin
MERVI LUOTONEN
Turkulainen Kastun koulun lukiota käyvä Mikko Lehtinen , 17, on ollut onnekas mopoilija, sillä kahden ajovuotensa aikana hän on säästynyt kolareilta. Yksi vakava läheltä piti -tilanne on ollut.
- Se tapahtui keskikaupungilla. Auto oli peruuttamasa parkkipaikalta suoraan eteen, sillä kuski ei minua nähnyt, mutta sain skootterini pysäytettyä ajoissa, Lehtinen muistaa.
Hän uskoo, että hänellä on ollut tienpäällä mukana onneakin, mutta Lehtinen myös yrittää ajaa turvallisesti.
- Se tarkoittaa, että ajan liikennesääntöjen mukaan ja seuraan muuta liikennettä. Mopo on liikenteen seassa niin pieni ajoneuvo, että mitä vaan voi sattua ja tarkkana on oltava, hän tietää.
Liikennetaidot kateissa
Koko maassa mopoilijoiden onnettomuudet ovat viimeisen viiden vuoden aikana lisääntyneet huolestuttavasti.
Vuonna 2006 sattui jo 801 mopoilijan henkilövahinkoa, mikä on kymmenen prosenttia kaikista liikenteen henkilövahingoista. 15 - 17 -vuotiaille näistä tapahtui peräti 621 kolaria, pojille 450 ja tytöille 171.
Turun taajamassa sattui viime vuonna 16 mopoilijan henkilövahinkoa. Turkua "vaarallisimpia" kaupunkeja olivat vain Helsinki, Oulu ja Espoo.
Yli puolet mopo-onnettomuuksista tapahtuu risteyksissä. Toisena suurena ryhmänä ovat kaatumiset ja ulosajot.
- Risteysvahingot viittaavat liikennetaitojen puutteisiin. Perusasiat kuten ajojärjestyssäännöt ja nopeuden säätely liikenteessä ontuvat. Suistumisvahingoissa on monesti taustalla liika nopeus ja alkoholi. Nämä viittaavat harkitsemattomuuteen. Usein mukana on myös "koheltamista", kehittämispäällikkö Mika Hatakka Liikenneturvasta miettii.
Hatakka heittää yllättävän toteamuksen: mopoilu 15-vuotiaalle on vaarallisempaa kuin autoilu 18-vuotiaalle.
Väitteensä tueksi hän kertoo, että 15-vuotiaille mopoilijoille sattui viime vuonna 362 henkilövahinkoa ja 18-vuotiaille autoilijoille 342.
- Yhteistä on, että nuoruuteen ylipäänsä liittyy tietynlainen riskien huomioimattomuus ja harkitsemattomuus. Molemmissa ryhmissä tytöt käyttäytyvät turvallisuushakuisemmin ja selviävät poikia vähemmillä vahingoilla, Hatakka vertaa.
Osaltaan mopokolarimääriä selittää voimakas mopokannan kasvu. Viime vuoden lopussa mopoja oli kaikkiaan 164 749 kappaletta.
Kampanjalla tolkkua ajoon
Liikenneturva käynnisti torstaina kampanjan erityisesti nuorten mopoilijoiden onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Kampanjointia kohdistetaan mopoilijoiden lisäksi nuorten vanhemmille, opettajille, kauppiaille ja muille tiellä liikkujille.
- Tavoitteena on saada mopoilijat tunnistamaan liikenteen vaaratilanteet paremmin sekä opettelemaan liikennesäännöt. Vanhempiin vedotaan, etteivät he sallisi mopon virittämistä. Vanhempien toivotaan hankkivan moponuorelle koulutusta ennen mopoilun aloittamista. Kauppiaita kannustetaan painottamaan turvallista mopoilua ilman virittämistä. Opettajille tarjotaan tukea mopoiluasian käsittelyyn oppitunneilla, Mika Hatakka Liikenneturvasta listaa.
Esimerkiksi uusi Pidä pelivaraa -mopoilijan opas kannustaa mopoilijoita opiskelemaan ennakoivaa ajattelutapaa ja sääntöjä ennen liikenteeseen lähtemistä.
- Oppaaseen on otettu mukaan aiempaa enemmän sääntöasioita kuten risteysajoa. Opas soveltuu nuorten itseopiskeluun, Hatakka selvittää.
Hän on huolissaan siitä, että tällä hetkellä mopokortin kuljettajantutkinto sisältää vain tietopohjaisen kokeen.
- Ajokokeen liittäminen tutkintoon olisi yksi tapa laajentaa mopoilukoulutusta. Vaativampi ajokoe loisi automaattisesti koulutuksen kysyntää ja synnyttäisi nykyistä laajempaa koulutustarjontaa, Mika Hatakka esittää.
Hän jatkaa, että tarkasteluun voitaisiin ottaa myös aikaisemman kevytmoottoripyöräkortin kaltaisen harjoitteluluvan käyttöönotto.
- Suoritetun teoriakokeen jälkeen kandidaatti saisi määräaikaisen harjoitteluluvan, jonka jälkeen hän voisi suorittaa ajokokeen, Hatakka jatkaa.
Liikenneturvan kampanjaa jatketaan koko ajokauden. Turun seudulla järjestettävän alueellisen mopotilaisuuden ajankohta ei vielä ole tiedossa.
Kampanjan verkkosivut: www.mopokaytos.fi