Uutiset

Vanni-norsun hoidossa
Zoolandiassa epäillään rikosta

ANNE LAITINEN

Afrikannorsu Vannin hoito Liedon Zoolandiassa on edennyt syyteharkintaan. Syyttäjä päättää syyttämisestä tai syyttämättä jättämisestä kevään aikana.Poliisi on kuulustellut Zoolandian johtajaa Raimo Tuomista epäiltynä eläinsuojelurikoksesta. Norsun hoitoon Suomessa osallistuneita on kuultu todistajina.

Eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser teki poliisille norsun kohtelusta tutkintapyynnön tammikuussa.

Suomen viimeinen norsu Vanni kuoli viime elokuussa. Se oli muuttanut Liedosta ukrainalaiseen eläintarhaan kymmenen kuukautta aikaisemmin. Turun Sanomat kertoi ( TS 3.1.) ukrainalaisen Nikolajevin eläintarhan pitävän Zoolandiaa syyllisenä norsun kuolemaan. Ukrainalaisten mielestä syöksyhampaiden tulehduksen hoitoa oli laiminlyöty pitkään, ja hampaat olisi pitänyt poistaa leikkauksessa.

Norsun käytöksen kerrotaan muuttuneen aggressiiviseksi 2003 hammaskipujen takia ( TS 12.1.) . Eläintarhan johtaja sahasi syöksyhampaat poikki sen jälkeen, kun tarhan oma eläinlääkäri oli kieltäytynyt toimenpiteestä. Johtaja on kiistänyt kohdelleensa norsua kaltoin.

Eläinsuojelulain mukaan eläimen on saatava asianmukaista hoitoa. Eläinsuojelurikoksesta on kyse, jos eläimelle on aiheutettu tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa. Rangaistuksena on sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.