Uutiset

Virossa syntyi sopu hallituksesta

Lehtikuva<br />Andrus Ansip saa jatkossakin jakaa lausuntoja Viron pääministerinä.
Lehtikuva
Andrus Ansip saa jatkossakin jakaa lausuntoja Viron pääministerinä.

ANNELI REIGAS

Yli kolme viikkoa sitten Viron parlamenttivaalit voittanut reformipuolue pääsi keskiviikkona sopuun uudesta hallituksesta sosiaalidemokraattien ja oikeistolaisen Isänmaan ja Res Publican liiton kanssa. Lähes kolme viikkoa neuvotteluissa mukana ollutta vihreää puoluetta ei enää kutsuttu neuvottelupöytään. Keskiviikkoiltana kolme tulevaa hallituspuoluetta ratkaisi viimeiset erimielisyytensä.

Keskustelut Viron tulevasta hallituksesta katkesivat viime torstaina, kun reformipuolueen johtaja, pääministeri Andrus Ansip vaati, että pääministerin viran lisäksi myös ulkoministerin salkku jäisi reformipuolueelle. Neuvottelut jatkuivat tiistaina sen jälkeen, kun Isänmaan ja Res Publican liiton vaalikampanjaa johtanut Mart Laar , jota ennustettiin uuden hallituksen ulkoministeriksi, sanoi olevansa valmis jäämään pois hallituksesta.

Vihreiden puolueen edustaja Peeter Jalakas moitti reformipuoluetta vihreiden torjumisesta. Vihreiden johtajan Marek Strandbergin mielestä muut puolueet eivät pidä vihreiden tavoitteista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Laarin paitsio suurin yllätys

Jo neljättä viikkoa kestäneiden neuvottelujen suurin yllätys on ollut reformipuolueen johdon päätös estää Mart Laarin pääsy ulkoministeriksi. Usean politiikan asiantuntijan mielestä päätöksen takana ei ole ainoastaan pelko siitä, että kaksi kertaa pääministerinä toiminut ja maailmalla Viron muita politiikkoja tunnetumpi Laar jättäisi ulkoministerin asemassa pääministerin varjoonsa.

Laarin ulkoministeriksi pääsyn estämisen takana epäillään olevan myös reformipuoluetta rahoittaneiden liikemiesten painostus. Venäjän nykyistä johtoa usein kansainvälisellä areenalla avoimesti arvostellut Laar voisi monien mielestä vaikuttaa kielteisesti Viron ja Venäjän väliseen tavaraliikenteeseen. Laaria vastaan puhui myös Viron entinen pääministeri Tiit Vähi , josta pääministerikautenaan tuli yllättäen suuren koillisvirolaisen tehtaan suuromistaja, joka tekee tiiviisti yhteistyötä Venäjän kanssa.

Kahden suuren oikeistopuolueen välisiä kiistoja kommentoinut Postimees-lehti ilmaisi oman mielipiteensä uudesta hallituksesta tiistaina pääkirjoituksessa, joka oli otsikoitu: Perivihollisten koalitio. Tiistai-iltaan mennessä kaksi oikeistopuoluetta ja sosiaalidemokraatit pääsivät silti sopuun lähes kaikesta, paitsi opetusministerin salkusta, jota vaativat niin Isänmaan ja Res Publican liitto kuin myös sosiaalidemokraatit. Keskiviikkoaamuna reformipuolue tarjosi sosiaalidemokraateille opetusministerin salkusta korvaukseksi parlamentin neljän valiokunnan puheenjohtajan paikkaa.

Tulovero laskee jatkossakin

Tulevan hallituksen päämääristä on sovittu, ettei Viron tuloverojärjestelmä muutu, tulovero laskee tulevina vuosina prosentin vuodessa ja on 18 prosenttia vuonna 2011. Reformipuolue, Isänmaan ja Res Publican liitto ja sosiaalidemokraatit ovat sopineet myös useista uusista keinoista väestönkasvun ja lastenhoidon tukemiseksi.

Tulevan hallituksen alustavan sopimuksen mukaan kaikkien opettajien palkat nostetaan lähivuosina maan keskipalkan tasolle, lisäksi nostetaan eläkkeitä ja kolminkertaistetaan korkeakoulujen opiskelijoille myönnettävä tuki.

Viron uusi parlamentti vannoo virkavalansa ensi viikon maanantaina. Samana päivänä allekirjoitetaan todennäköisesti myös uuden hallituksen hallitusohjelma.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy