Talous

Yllättävä ajoitus

Voimayhtiöiden tiedotteet uusien ydinvoimalahankkeiden käynnistämisestä putosivat kuin pommi keskelle valtiopäivien avajaisia juhlinutta eduskuntaa. Tuskin oli puhemies Timo Kalli ehtinyt päättää puheensa, kun kännykät piippasivat Fortumin uutta ydinvoimalaa. Uusi eduskunta pääsi heti keskelle politiikan karua todellisuutta. Oliko ajankohta sopiva, sitä voi kysyä?

Joku saattaa älähtää, että kansanedustajien olisi voinut antaa juhlia rauhassa. Päivän, parin viive ei olisi tässä vuosikymmenen kestävässä hankkeessa paljoa maksanut. Kiirettä ei ole pidetty Olkiluodon työmaallakaan. Projekti on yli vuoden myöhässä. Hätäily voi osua teollisuuden omaan nilkkaan.

Jos herkkähipiäiset kansanedustajat eivät aikataulutuksesta ota nokkiinsa, niin sitten viesti toimii. Ja sanomahan on kristallinkirkas; Suomeen tarvitaan lisää energiaa. Teollisuus taitaa pelätä, että hallitusneuvotteluissa ohjelmaan kirjataan mahdollisimman ympäripyöreä kanta ydinvoiman lisärakentamiseen. Vihreät luonnollisesti tähän pyrkivät.

Uudet ydinvoimalat eivät kuulu myöskään keskustan suosikkeihin. Keskustan vaaliohjelmassa oli 25 erilaista energiaan liittyvää tavoitetta. Yksikään ei koskenut ydinvoimaa. Lisärakentamisen tarve mainittiin ainoastaan johdannossa.

Fortum ja TVO valmistautuvat molemmat uuteen ydinvoimalaan. Todennäköisesti yhtiöt pääsevät aikanaan sopuun, rakennetaanko uusi yksikkö Loviisaan vai Olkiluotoon. Mutta samalla kun käynnistettiin kuudennen voimalan rakentamishanke, kylvettiin myös siemen seitsemännelle.

Kalle Heiskanen