Uutiset

Turun kautta tuotiin Suomeen
ennätyslasti dopingaineita

MARJA SALEVA

Turun kautta tuotiin Suomeen ennätyslasti dopingaineita viime vuonna. Tulli takavarikoi kahdesta pakettiautosta Vaalimaalla 24 800 ampullia kasvuhormonia ja 11,9 miljoonaa tablettia anabolisia steroideja.

Suomen kaikkien aikojen suurimmasta dopinglastista ei noussut yhtään syytettä. Kaikkiaan viittä ihmistä epäiltiin törkeästä dopingrikoksesta, mutta Turun kihlakunnansyyttäjä ei löytänyt riittävästi näyttöä rikoksesta.

Tulli piti viime elokuussa tehdyn ennätystakavarikon omana tietonaan tähän viikkoon asti. Se tuli julki, kun poliisi ja tulli julkistivat viime vuoden huume- ja dopingtakavarikoiden tilastot.

"Laukkuja, kenkiä ja vaatteita"

Uzbekistanilainen yritys oli tilannut 24 800 ampullia kasvuhormoneja kiinalaisesta lääketehtaasta. Niiden oli määrä matkata Tanskan ja Suomen kautta Venäjälle. Yhtiön edustajan mukaan ampullit olivat menossa sairaalakäyttöön Uzbekistaniin. Lasti lähti Turusta eteenpäin muualle Suomeen kesäkuussa 2006.

Syyttäjä piti kasvuhormonien kuljetusta epäilyttävänä, mutta ei löytänyt rikosta. Koska lasti oli Suomessa kauttakulkumatkalla, rikoslain pykälä maahantuontikiellosta ei soveltunut siihen. Hormonit määrättiin palautettavaksi tilaajalle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Syyttäjä piti epäilyttävänä lastin monimutkaista käsittelyä Suomessa ja sitä, että tavaranimike muuttui useaan kertaan matkan varrella. Kiinasta matkaan lähti nisiiniä, joka vaihtui ensin soijajauheeksi ja Vaalimaan tullissa laukuiksi, kengiksi ja vaatteiksi.

Selkeänä rikoksena syyttäjä piti sen sijaan anabolisten steroidien tuontia. Niiden lähettäjää, omistajaa tai tilaajaa ei kuitenkaan löytynyt, ja steroidit jäivät tullin hoiviin.

Vaalimaan takavarikko on huomattavan suuri. Dopingaineiden vuosittaisetkin takavarikot ovat viime vuosina jääneet reiluun 100 000- 400 000 kappaleeseen.