Uutiset

"Göran Perssonin
kunnia mennyttä"

JUHANI ROIHA

Neljän tunnin tosi-tv-ohjelmien luontoinen dokumentti Ruotsin ex-pääministeri Göran Perssonista ylti finaaliinsa maanantai-iltana.

Persson menetti kunniansa oman käden kautta, ja miltei samaan pystyi myös dokumentin rakentaja, Ruotsin tv, talouslehti Dagens Industri arvioi tiistaina.

Keskustelu ei lopu

Persson-dokumentti on vain osa ruotsalaista nykyhistorian kirjoitusta. Seuraavaksi Ruotsin tv julkistaa lisää dokumenttiaineistoa, ja Göran Persson omat muistelmansa, jossain vaiheessa. Päiväkirjaa hän ei ole pitänyt.

Talouslehti Dagens Industri arvioi Persson -dokumentin arvoa seuraavasti:

"Göran Persson ei ilmeisestikään ole se suuri strategi, jollaisena hän haluaa meidän hänet näkevän. Hän on pikemminkin lyhytnäköinen taktikko, joka yksinkertaisesti ei tajunnut olevan strategisesti aivan hullua istua ja puhua pahaa suoraan kameraan niistä henkilöistä, jotka hän ehdottomasti halusi torjua vallankahvasta. Nyt näillä henkilöillä kuitenkin on valta - niin sosiaalidemokraattien puheenjohtajalla kuin porvarihallituksen ministereilläkin".

Ruotsin tv:kin saa sapiskaa

Dokumenttisarjan toimittaja Erik Fichtelius sai tehtävän laatia Persson-dokumentin, kun päähenkilöstä tuli pääministeri keväällä 1996. Hänen kohoamisensa Perssonin hovitoimittajaksi paljastui vasta kuusi vuotta myöhemmin - vuonna 2002. Sen jälkeen Fichteliukselle ei muita työtehtäviä suotu - ennen kuin Persson oli väistynyt.

Vuosien 1998 ja 2002 vaalien suuren vaalikeskustelun Fichtelius ehti kuitenkin vetää.

- Persson vuorostaan veti dokumentillaan nenästä Ruotsin tv:n taannoista johtoa - Christina Jutterströmiä ja Leif Jakobssonia , DN-kolumnisti Erik Berggren tiivistää lehden kulttuuriosastossa tiistaina.