Uutiset

Lentoemännälle korvaukset
työsuhteen laittomasta purkamisesta

Finnair tuomittiin maksamaan yli 100 000 euron korvaukset lentoemännälle, jonka työsuhde katsottiin laittomasti puretuksi. Helsingin hovioikeus korotti käräjäoikeudessa tuomittua korvaussummaa ja määräsi lentoyhtiön maksamaan lisäksi oikeudenkäyntikuluja yhteensä yli 20 000 euroa.

Finnairin mukaan yhtiötä 27 vuotta palvellut lentoemäntä oli myötävaikuttanut itse työsuhteensa päättymiseen laskuttamalla kilometrikorvauksia työmatkoistaan vilpillisesti. Sopimus eläkkeellesiirtymisestä oli lentoyhtiön mukaan perustunut lentoemännän vapaaseen harkintaan.

Hovioikeuden mukaan yhtiön työmatkakorvauksia koskeva ohjeistus oli ollut epäselvää ja tulkinnanvaraista, joten se ei katsonut lentoemännän menettelyä vilpilliseksi. Työsuhteen voi purkaa heti päättyväksi vain erittäin painavasta syystä. Tässä tapauksessa hovioikeus katsoi samoin kuin käräjäoikeuskin, että Finnairilla ei ollut riittäviä perusteita purkaa tai edes irtisanoa työsuhdetta.

Hovioikeus katsoi myös, että sopimus eläkkeelle jäämisestä ei sido lentoemäntää, koska se ei perustunut hänen vapaaseen tahtoonsa. Lentoyhtiö oli oikeuden mukaan asettanut työntekijänsä pakottavan valintatilanteen eteen.

Finnairin korvaussummaa korotettiin mm. sen vuoksi, että lentoemännän mahdollisuudet työllistyä uudelleen katsottiin heikoiksi. Varhainen siirtyminen eläkkeelle pudotti tuolloin 55-vuotiaan lentoemännän eläkettä 50 prosenttia verrattuna siihen, että hän olisi jatkanut työntekoa 63-vuotiaaksi asti.