Uutiset

Yhdysvallat ja EU tukevat Ahtisaaren Kosovo-esitystä

Yhdysvallat ja EU tukevat YK:n Kosovon-erityislähettilään Martti Ahtisaaren esitystä, jonka mukaan Kosovolle annettaisiin kansainvälisesti valvottu itsenäisyys. Esitys jätettiin maanantaina YK:n turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi.

Kansainvälisesti valvottu itsenäisyys on Ahtisaaren tekemän selvityksen perusteella ainoa toteutettavissa oleva vaihtoehto, jotta syntyisi poliittisesti vakaa ja elinkelpoinen Kosovo.

Ahtisaari ehdotti, että hänen Kosovon itsenäisyyttä valvottaisiin aluksi kansainvälisesti sekä siviilihallinnon että sotilaallisen läsnäolon turvin.

- Kosovon itsenäisyys on ainoa realistinen vaihtoehto, mutta Kosovon kyky suoriutua vähemmistön suojelusta, demokraattisesta kehityksestä, talouden elvyttämisestä ja yhteiskunnallisen sovinnon saavuttamisesta omillaan on yhä rajallinen, Ahtisaari sanoi.

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Nicholas Burns sanoi, että ehdotus tekee tietä kohti Kosovon itsenäisyyttä. Esitys myös takaa Burnsin mielestä serbivähemmistön oikeudet ja suojaa serbien kirkkoja ja luostareita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

EU:n puheenjohtajamaa Saksa antoi tukensa Ahtisaaren näkemykselle valvotusta itsenäisyydestä.

- Ahtisaaren ehdotus Kosovon aseman ratkaisemiseksi on suunniteltu edistämään monietnisen, demokraattisen ja oikeusvaltion periaatteita noudattavan Kosovon yhteiskunnan rakentamista, sanottiin Saksan lausunnossa.

Yhdysvallat ja EU ovat asettaneet kesäkuun YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksen takarajaksi.

Sotilasliitto Nato valmistautuu takaamaan Kosovon turvallisuuden, sanoi Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer . Jo nyt Kosovossa noin 16 000 Naton johtamaa rauhanturvaajaa.

Serbia pitää itsenäisyyden suomista Kosovolle kansainvälisen oikeuden loukkauksena. Venäjä tukee Serbiaa ja esittää neuvottelujen jatkamista. Yhdysvallat ja EU pyrkivät saamaan Venäjän ja Kiinan tukemaan esitystä. Burns arveli, että keskusteluista tulee todennäköisesti "mutkikkaita".