Uutiset

Elintarviketeollisuuden lakko uhkaa pysäyttää noin 30 tehdasta

Elintarviketeollisuutta uhkaa lakko perjantaiaamuna. Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL ilmoitti mahdollisesta työtaistelusta työnantajia edustavalle Elintarviketeollisuusliito ETL:lle maanantaina.

Lakon on määrä jatkua 4. huhtikuuta saakka, elleivät neuvottelut alan uudesta työehtosopimuksesta edisty. Asiasta päättivät Helsinkiin kokoontuneet liiton luottamusmiehet.

Työnseisaus koskee noin 30:tä elintarviketeollisuuden yksikköä. Se kohdistuu erityisesti suuriin lihanjalostustehtaisiin ja panimoihin. Lakon piirin kuuluu 7 000-8 000 työntekijää ja mm. Atrian, HK Ruokatalon ja Saarioisten tehtaat sekä Hartwallin ja Koffin panimot Keravalla ja Lahdessa.

Työtaistelun ei uskota lähiaikoina vaikeuttavan peruselintarvikkeiden saantia, vaikka joidenkin tuoretuotteiden valikoimissa voi ilmetä vajetta. Yritykset uskovat työnseisauksen aiheuttavan ongelmia mm. pääsiäisen sesonkielintarvikkeiden tuotannossa.

Lakon alaisena ei ole elintarvikealan kriittisiä toimintoja kuten esimerkiksi siipikarjan teurastusta, eläinrehuteollisuutta tai lastenruokateollisuutta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Työaikamuutokset jumittivat neuvottelut

SEL katkaisi tammikuussa aloitetut neuvottelut pari viikkoa sitten ja aloitti ylityökiellon. Se ei ole vielä aiheuttanut kaupan hyllyillä näkyviä ongelmia.

Kiistaa on aiheuttanut etenkin työnantajan vaatimus työaikojen muutoksista. SEL ei ole suostunut samaan neuvottelupöytään, jos 10 tunnin työpäivää ja 50 tunnin työviikkoa pidetään ennakkoehtoina sopuun pääsylle. Liha-alalla närää aiheuttaa lauantaityö.

Pelisääntöjä halutaan myös vuokra- ja pätkätyövoiman käytölle.

Työnantaja on korostanut, ettei kokonaistyöaika pitene, ja että muutokset toteutetaan yhteisymmärryksessä henkilöstön kanssa.

ETL vakuuttaa, ettei sillä ole ennakkoehtoja neuvottelujen käynnistämiseksi. Se korostaa työtaistelun myös heikentävän alan kilpailu- ja työllistämiskykyä.

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen katsoo, että SEL pitkittää sopimukseen pääsyä tietäen, ettei ETL neuvottele laittoman lakonuhan aikana. Syyksi Juutinen arvelee puoluepolitiikan, sillä SEL:n liittokokousvaalit alkavat lähiaikoina.

SEL katsoo, että työantaja ajaa jyrkillä vaatimuksillaan pienen piirin, kuten Atrian ja HK Ruokatalon etuja. Siitä kärsivät elintarvikealan työntekijät, joilla nykyisilläkin työajoilla on muuta teollisuutta suuremmat työtapaturma- ja sairauspoissaolomäärät.

ETL on pitänyt mahdollisena työsulun julistamista vastatoimena lakoille.

Elintarviketeollisuusliitolla on 300 jäsenyritystä, mikä kattaa yli 90 prosenttia elintarviketeollisuuden tuotannosta Suomessa. Ala työllistää 37 200 henkeä. SAK:laisella SEL:llä on noin 25 000 työssäkäyvää jäsentä.