Uutiset

Kiinan presidentti edistämään
kauppasuhteita Moskovaan

LK/REUTERS<br />Kiinan presidentti Hu Jintao katsasti Venäjän kunniakaartin Moskovassa maanantaina.
LK/REUTERS
Kiinan presidentti Hu Jintao katsasti Venäjän kunniakaartin Moskovassa maanantaina.

Kiinan presidentti Hu Jintao saapui maanantaina Moskovaan valtiovierailulle, jonka aikana Kiina ja Venäjä lämmittelevät kauppasuhteitaan ja keskustelevat Iranista ja Pohjois-Koreasta.

Hun ja presidentti Vladimir Putinin on mediatietojen mukaan määrä allekirjoittaa vierailun aikana kauppasopimuksia yhteensä noin kolmen miljardin euron arvosta. Maiden tavoitteena on kasvattaa maiden välinen kauppa vuoteen 2010 mennessä noin 45-60 miljardiin euroon nykyisestä hieman yli 20 miljardista eurosta.

Hun kolmipäiväisen vierailun aikana Moskovassa järjestetään mittavat messut, joilla lähes 200 kiinalaisyritystä esittelee tuotteitaan. Venäjällä parhaillaan vietettävä "Kiinan vuosi" näkyy myös Moskovan museoissa ja tiedotusvälineissä.

Kaupan saralla keskustelun kohteena on etenkin energia, jonka kulutus Kiinassa kasvaa rivakasti. Kiinalaiset ovat toivoneet, että Venäjä rakentaisi öljyputken Kiinaan, jotta öljytoimitukset maahan helpottuisivat. Tällä hetkellä Venäjän öljytoimitukset Kiinaan ovat rautatiekuljetusten varassa.

Öljyn ja maakaasun ohella Putin ja Hu keskustelevat todennäköisesti asekaupoista, sillä Putin haluaisi myydä venäläistä aseteknologiaa puolustusvoimiaan modernisoiville kiinalaisille.

Kauppasuhteiden lisäksi johtajien on määrä keskustella Iranista ja Pohjois-Koreasta, joiden ydinohjelmat ovat aiheuttaneet maailmanlaajuista huolta. Viikonloppuna YK:n turvallisuusneuvostoon pysyvästi kuuluvat Kiina ja Venäjä tukivat päätöslauselmaa, jolla Iranin vastaisia pakotteita kiristettiin.

Moskovan ohella Hu vierailee Volgan varrella Moskovan itäpuolella sijaitsevassa Tatarstanissa, joka on tunnettu autoteollisuudestaan.