Vuokrahoitajien palkan-
maksu kangertelee
ELINA MALKAMÄKI ANNE LAITINEN
Keikkasairaanhoitajia välittävien yritysten palkanmaksussa on ollut ongelmia. Suomessa on runsaat tuhat vuokrahoitajaa, jotka tekevät keikkaa vuokralääkäreiden tavoin. He saavat hieman tavallista parempaa palkkaa.
Turussa vuokrahoitajia on vielä vähän, mutta kaupunki on törmännyt epäselvyyksiin.
- Joudumme hyvin paljon ottamaan yhteyttä vuokrafirmoihin. Tuntimäärät ovat oikein, mutta ilta- ja yölisiä on ilmeisesti laskettu eri pituuden mukaan kuin meillä, kertoo ylihoitaja Pirjo Haapakoski kaupunginsairaalasta.
Ongelma tunnetaan myös Tehyssä, mutta edunvalvontajohtaja Minna Helteen mukaan kyse on ollut yksittäistapauksista.
"Ei virheetöntä tilinauhaa"
Turun kaupunginsairaalassa vuokrasairaanhoitajana työskentelevää Hannaleena Ahlrothia huolestuttaa, kuinka paljon palkkoja jää saamatta. Nuoret eivät välttämättä osaa vahtia oikeuksiaan.
- En ole saanut yhtään virheetöntä tilinauhaa. Viimeksi palkkaa ei maksettu tilipäivänä. Lauantailisiä on puuttunut ja palkasta on vähennetty ruokatunteja, mikä ei ole alan sopimuksen mukaista.
- Olen kuullut huhuja, että vastaavaa tapahtuu muissakin vuokrayrityksissä, kertoo vuoden alusta keikkatyötä tehnyt Ahlroth.
Yritys on pyydettäessä korjannut virheet.
Ahlrothin mielestä keikkatyö ei sovellu päätoimisen elannon hankkimiseen, mutta käy hyvin tiettyihin elämäntilanteisiin tai lisäansioiden hankkintaan. Hän toivoo, että vuokratyövoiman sijaan palkattaisiin riittävä varahenkilöstö.
- Uskon entistä enemmän, että terveydenhoito ei voi rakentua keikkafirmojen varaan. Niin paljon on merkitystä kokemuksella ja työpaikan käytäntöjen tuntemuksella.
Yritysten mielestä sekaannuksia
Vuokrayrityksistä kerrotaan, että palkanmaksun ongelmia tulee eteen silloin tällöin. Heidän mielestään kyse on yleensä sekaannuksista.
- Noudatettavia työehtosopimuksia on paljon, joten niiden kanssa saa olla tarkkana. Työehdot voivat olla eri aloilla hyvinkin erilaisia, sanoo Turun alueen yhteyspäällikkö Ari Aho Pestikolmio Oy:stä.
Yritys välittää vuokratyöläisiä muillekin kuin hoitoaloille.
- Jos yksittäisiä ongelmatilanteita on ollut, ne ovat johtuneet siitä, että sopimusta on ollut vaikea tulkita. Virheet on korjattu saman tien, Aho kertoo.
Hoitoalalla yritykset noudattavat kunta-alan työ- ja virkaehtosopimusta.
- Mutta tiedän, että sellaistakin vuokrayrityksissä tapahtuu, ettei vallitsevaa työehtosopimusta aina noudateta, sanoo Aho.
Toimitusjohtaja Pertti Karjalainen MedOne Oy:stä arvelee, että palkanmaksuun liittyvät takkuilut johtuvat inhimillisistä erehdyksistä.
- Työvuorolistojen kanssa on vielä paljon virhelähteitä. Hoitajien työvuorolistat täytetään usein käsin paperille ja lähetetään yritykseen faksilla, Karjalainen sanoo.
- Tietojärjestelmien avulla asia on ratkaistavissa. Vuokralääkäreiden kohdalla samanlaisia ongelmia ei ole, sillä heidän listansa syötetään sähköisesti.
Mediverkko Oy:n henkilöstöpäällikön Pirjo Surenkinin mukaan epäselvyyksien pitäisi olla mahdottomia.
- Ei sellaista pysty syntymään, kun noudatetaan kunta-alan työehtosopimuksia.