Talousliite

Kinseyn raportti uusiksi

Muutama viikko sitten julkistettiin Suomessa ns. Kinseyn raportti eli selvitys Suomen taloudesta, saavutuksista ja haasteista. McKinsey & Company on arvostettu konsulttitoimisto, joka on tehnyt näitä arvioita jo yli 15 maassa.

Kuten tiedotusvälineistä saimme todeta, raportin pääasiallisin anti oli se, etteivät vain työpaikat vaan myös palvelut katoavat Suomesta. Mitä uutta siitä sitten on - kuinkahan monta kertaa meitä on häirinnyt esimerkiksi hoono soome keelt puhuva Virossa istuva telemarkkinoija jo nyt?

Toki raportti antaa myös eväitä hyvinvoinnin jatkumiseen. Eli tuottavuuden kasvu, työllisyysasteen nosto, huippukoulutuksen perustaminen, aivotuonti ja joustavammat työmarkkinat.

Kun raportti julkistettiin, oli mukaan kutsuttu elinkeinoelämän terävin kärki. Koneen Matti Alahuhta liputti tietysti huippututkimuksen lisäämisen puolesta, HKKK:n rehtori Eero Kasanen muistutti huippulahjakkuuksien nettotuonnista ja oman tason nostamisesta, mutta vain SAK:n Lauri Ihalainen uskalsi nostaa kissan pöydälle. Hän sanoi suoraan, ettei tulevaisuutta voi ennustaa vanhoilla keinoilla. Esimerkiksi ilmastonmuutos tulee aiheuttamaan täysin odottamia seurauksia, mikä voi pistää likipitäen koko maailman raportit uusiksi.

Ihalainen sanoi tuon muuten samana päivänä, jolloin Al Goren tähdittämä dokumentti "Epäilyttävä totuus" sai Oscar-palkinnon.