Uutiset

Yli tuhannen euron karhulasku opiskelijan alkuvuoden riesa

MERVI LUOTONEN

Liki 3 500 varsinaissuomalaista opiskelijaa painiskelee parhaillaan selvitäkseen 5. huhtikuuta mennessä Kelan heille lähettämästä keskimäärin 1 092 euron laskusta. Summa on syntynyt heille vuonna 2005 liikaa maksetuista opintorahoista ja asumislisistä. Suurin osa näistä nuorista on käynyt töissä ja tienannut liikaa.

Jos opiskelijalle on saanut vuonna 2006 liikaa opintotukea, voi sen vielä palauttaa Kelalle maaliskuun loppuun mennessä.

Koko maassa opintotuen takaisinmaksukehotuksen on tänä keväänä saanut 38 002 opiskelijaa.

Kaikkiaan vuonna 2005 opintotuen saajia oli 322 287 henkilöä.

Koko maassa karhun sai 12 prosenttia kaikista tuen saajista, Varsinais-Suomessa 11 prosenttia.

- Se on pienoinen yllätys, että Varsinais-Suomi jää niukasti alle valtakunnan keskiarvon, kun Turun seudulla korkeakouluja on kuitenkin useita. Ehkä alueen työllisyystilanne ei ole niin hyvä kuin pääkaupunkiseudulla, pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen Kelan opintotukiryhmästä tulkitsee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Liikaa maksettuja opintorahoja ja asumislisiä peritään takaisin kaikkiaan 42,4 miljoonaa euroa. Samalla valtio tienaa korkotuloina yli kuusi miljoonaa euroa, sillä perintälaskussa korkoprosentti on 15.

Kyse ei ole opiskelijapalkasta

Vuosi sitten päätösehdotuksia lähetettiin 35 190 henkilölle, ja perittävä summa oli 38,2 miljoonaa euroa.

- Kasvu kertoo lisääntyneestä opiskeluaikaisesta työssäkäynnistä mutta myös siitä, että tulorajojen alhaisuus on ongelma yhä useammalle opiskelijalle, varsinkin kaupallisella ja teknisellä alalla. On hävytöntä, ettei opintotuen saajan tulorajoja ole korotettu kuin viimeksi vuonna 1998, Ilpo Lahtinen jyrähtää.

Lahtinen korostaa, että opiskelijoiden kohtuullinen työssäkäynti on kaikkien etu.

- Toisaalta tuntuu, että nuorilta on unohtumassa sosiaaliturvan ja opintotuen perusteet. Jos on riittävät tulot, tarvitseeko tukia. Emme ole menossa opiskelijapalkkaan.

Tulorajaansa on tarkkailtava

Opintotuen saajan vapaa tulo eli vuosituloraja määräytyy tukikuukausien määrän perusteella. Jokaista opintoraha- tai asumislisäkuukautta kohden muita tuloja voi olla 505 euroa ja tuetonta kuukautta kohden 1 515 euroa.

Esimerkiksi yhdeksällä tukikuukaudella vuosituloraja on 9 090 euroa ja sen voi saada milloin tahansa vuoden aikana.

Tuloina otetaan huomioon kaikki veronalaiset bruttomääräiset ansio- ja pääomatulot ilman vähennyksiä sekä toimeentuloon tarkoitetut apurahat ja ulkomaan tulot.

Vähimmällä vaivalla opiskelija pääsee, jos hän palauttaa oma-aloitteisesti saamansa liiat tuet.

Vuoden 2006 liikaa maksetun opintotuen vapaaehtoinen palautusaika päättyy tämän kuun lopussa. Jos tukea ei palauta ajoissa, se peritään takaisin vuoden kuluttua 15 prosentilla korotettuna.

Palautuksen voi tehdä Kelan internetsivujen asiointipalvelussa.

Vuosi sitten opintotuen vapaaehtoisia palautuksia kertyi 23,5 miljoonaa euroa 27 200 opiskelijalta. Kela ei seuraa sitä, miltä alueelta Suomessa palautukset tulevat.

Kela ilmoittaa opintorahan palautukset verottajalle, joka ottaa ne ilmoituksen perusteella huomioon opiskelijan lopullisessa verotuksessa.

Kaikkien opintotuen saajien vuoden 2005 keskimääräiset veronalaiset tulot olivat ilman opintotukea 6 157 euroa. Enintään 2 000 euron vuositulot oli 100 000:lla eli kolmasosalla kaikista tuensaajista. Yli 10 900 opiskelijalla oli opintotuen lisäksi muita vuosituloja enemmän kuin 20 000 euroa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy