Talousliite

Lasten- ja nuortenkirjat myyvät

Kustannusalalla kuohuu. Pienistä laatukustantamoista esimerkiksi Desura on telakoitu odottamaan otollisempia aikoja. Loki puolestaan on ilmoittanut lopettavan toimintansa kannattamattomana tänä keväänä.

Keskisuurten yritysten kohtalo on puolestaan Liken tavoin päätyä isoisten osaksi - Likehän on toiminut reilun vuoden Otavan yhteydessä.

Myös turkulainen Sammakko on ollut myrskynsilmässä. Kosijoita on käynyt moneen lähtöön mutta kohtalokasta suudelmaa ei ole vielä vaihdettu eikä kustantaja Seppo Lahtinen ole sen enempää myymässä yritystään kuin siirtymässä minkään toisen talon kirjalliseksi johtajaksi.

Mediasektorin vetovoiman ymmärtää, sillä alalla liikkuu suuria pääomia keskittymisen johdosta. Esimerkiksi SanomaWSOY on Pohjoismaiden johtava viestintäkonserni. Yhtymän palveluksessa on lähes 16 000 henkilöä 20:ssa Euroopan maassa. Konsernin liikevaihto oli runsaat 2,7 miljardia euroa vuonna 2006.

Suomessa toimivista jäteistä kirja- ja lehtikustantamisen lisäksi tv-toimintaa harjoittava Bonnier Group on niin ikään Euroopan mittakaavassa huomattava vaikuttaja.

Lasten- ja nuortenkirjallisuus ohitti myynnissä kaunokirjallisuuden vuonna 2001 ja on säilyttänyt johtoasemansa sen jälkeen. Siten Timo Parvelan ja Virpi Talvitien ratkaisu herättää varmasti kiinnostusta paitsi kustantamoissa, myös kirjailijakollegojen keskuudessa.