Uutiset

Lämpeneminen panee Maan ilmastovyöhykkeet uusiksi

Washington,
(STT-DPA)

Yli puolet maapallon pinta-alasta ehkä luetaan vuonna 2100 eri ilmastovyöhykkeeseen kuin nyt. Ilmaston lämpenemisen myötä jotkut ilmastovyöhykkeet saattavat kadota kokonaan samalla kun syntyy uusia ja aiemmin tuntemattomia ilmastoalueita.

Näin ennustavat amerikkalaisen Wisconsinin yliopiston tutkijat, jotka ovat perehtyneet YK:n alaisen ilmastopaneelin IPCC:n kokoamiin tietoihin. Arviot esitellään Yhdysvaltain tiedeakatemian PNAS-lehdessä.

Erityisen alttiita ilmaston lämpenemisen vaikutuksille ovat tutkijoiden mukaan trooppinen ja subtrooppinen eli lauhkea ilmastovyöhyke.

Tutkijat ennustavat juuri trooppisten lajien olevan herkimpiä ilmastonmuutoksen vaikutuksille, koska tropiikissa lämpötilat vaihtelevat päivän ja vuoden mittaan suhteellisen vähän. Muilla leveysasteilla kasvit ja eläimet saattavat olla kykeneviä sopeutumaan lämpötilan muutoksiin paremmin.

Huolestuttavaa on tutkijoiden mukaan se, että katoavaksi ennustetuilla ilmastovyöhykkeillä on nykyisellään monin paikoin hyvin monimuotoinen ja ainutlaatuinen lajisto.