Uutiset

Veneiden kunnostus neuvotaan tekemään ilman myrkkymaaleja

Uudenmaan ympäristökeskus, Puhtaampaa vettä -hanke ja Pidä Saaristo Siistinä ry kampanjoivat veneiden pohjamaalina käytettäviä antifouling-valmisteita vastaan. Kevätkunnostuksen yhteydessä veneiden pohjat usein maalataan maalilla, joka estää levä- ja merirokkokasvustojen kiinnittymisen.

Maaleja käytetään, koska eliöiden tarttuminen veneiden pohjiin hidastaa matkavauhtia ja lisää polttoaineen kulutusta. Pohjamaalit ovat kuitenkin myrkyllisiä ja niistä liukenevista aineista on haittaa monelle vedessä elävälle lajille: Ympäristökeskuksen mukaan maaleja ei kuitenkaan tarvita, jos veneen pohja puhdistetaan merirokon alkaessa kiinnittyä siihen heinä-elokuun vaihteessa.

Tavallisesti yksi tai kaksi pesukertaa kesässä riittää, koska kiinnittyminen rajoittuu muutaman viikon ajanjaksolle. Ympäristöhallinto on yhteistyökumppaniensa kanssa muutaman vuoden ajan tiedottanut, milloin veneiden pohjat on aika puhdistaa.

Puhdistus voidaan tehdä pesemällä pohja käsin tai käyttämällä korkeapaineruiskua tai painepesuria. Joissakin satamissa on myös erillisiä veneen pohjan pesureita. Jos kotisatama sijaitsee jokisuistossa tai vähäsuolaisella vesistöalueella, maalaaminen on usein täysin turhaa, koska pohjaan kiinnittyvät kasvustot eivät menesty vähäsuolaisissa vesissä. Kasvusto kiinnittyy useimmiten satamassa, kun vene on pitkään paikallaan.