Uutiset

New Yorkin poliisilaitos vakoilee
laajasti laillisia kansalaisjärjestöjä

TS/Mika Horelli<br />Presidentti George W. Bushin uudelleenvalintaa edeltänyt republikaanien puoluekokous New Yorkissa syksyllä 2004 veti kaupungin kadut täyteen mielenosoittajia ja poliiseja.
TS/Mika Horelli
Presidentti George W. Bushin uudelleenvalintaa edeltänyt republikaanien puoluekokous New Yorkissa syksyllä 2004 veti kaupungin kadut täyteen mielenosoittajia ja poliiseja.

MIKA HORELLI

New Yorkin poliisilaitoksen vakoiluyksikkö seuraa laajalla rintamalla aivan laillisten kansalaisjärjestöjen ja presidentti George W. Bushin ja hänen politiikkansa vastaisten poliittisten ryhmittymien toimintaa. Tarkkailulistalla on muun muassa kirkkoja ja uskonnollisia ryhmiä, sodanvastustajien järjestöjä, globalisaation tai kuolemanrangaistuksen vastustajia ja jopa hallitukseen kriittisesti suhtautuvia katuteatteriryhmiä.

New York Timesin julkaiseman reportaasin mukaan kansalaisjärjestöjen vakoilu aloitettiin laajassa mitassa juuri ennen vuoden 2004 republikaanisen puolueen puoluekokousta joka pidettiin New Yorkin Madison Square Gardenissa.

Vakoilutoiminta ei rajoitu yksinomaan New Yorkin kaupunkiin vaan sen poliisilaitoksen agentit toimivat kaikkialla Yhdysvalloissa ja ovat kotimaisten järjestöjen ohella lisäksi soluttautuneet muun muassa Irakin sotaa vastustaviin kansalaisjärjestöihin Kanadassa ja Euroopassa.

Lisäksi poliisilaitoksen tiedusteluosaston virkailijat monitoroivat ahkerasti sadoissa internetin keskusteluryhmissä käytävää Bushin hallituksen vastaista keskustelua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Poliisin mukaan laillista toimintaa

Poliisilaitoksen edustajien mukaan sen vakoilu- ja solutustoiminta on täysin laillista ja tähtää muun muassa väkivaltaisten levottomuuksien ennakkotorjuntaan ja potentiaalisten terrorisuunnitelmien paljastamiseen. Yhdysvaltain korkeimman oikeuden ennakkopäätöksen mukaan poliisilla on oikeus vakoilla laillisiakin kansalaisjärjestöjä, jos sillä on aihetta epäillä mitään laitonta toimintaa niiden piirissä.

Kansalaisoikeusjärjestöt ovat kuitenkin nousseet näkyvästi vastustamaan poliisin oikeutta vakoilla laillisia järjestöjä ja organisaatioita.

- Poliisilla ei yksikertaisesti ole mitään valtuuksia lakien mukaan toimivien kansalaisjärjestöjen vakoilemiseen, varoittaa New York Civil Liberties Union -kansalaisoikeusjärjestön apulaisjohtaja, asianajaja Christopher Dunn .

Hänen järjestönsä ajaa parhaillaan seitsemän vuoden 2004 puoluekokousmellakoissa pidätetyn kansalaisaktivistin kannetta New Yorkin poliisilaitosta vastaan. Kokouksen aikana poliisi pidätti yhteensä 1 806 mielenosoittajaa.

Poliisin epäily riittää

- Nykyisen laintulkinnan mukaan poliisi voi vakoilla ketä tahansa vain sillä perusteella, että se itse väittää epäilevänsä laittomuuksia.

New Yorkin poliisilaitoksen lehdistöedustaja Paul Browne myöntää kansalaisryhmien laajan seurannan, mutta hänen mukaansa kysymys on yksinkertaisesti poliisin lainmukaisten tehtävien hoitamisesta.

- Noudatamme tarkoin lain asettamia rajoja siinä, kuinka pitkälle menemme eri kohteiden seurannassa, Browne muistutti.

- Lisäksi informoimme yleensä aina paikallisia viranomaisia toimiessamme oman alueemme ulkopuolella.

New York Police Department, NYPD, on Yhdysvaltain suurin poliisilaitos ja sen palveluksessa on yhteensä vajaat 40 000 poliisia. Ennen syyskuun 11. päivän terrori-iskuja se toimi käytännössä lähes ainoastaan kaupungin rajojen sisäpuolella, mutta terrori-iskujen jälkeen se laajensi toiminta-aluettaan kaikkialle Yhdysvaltoihin ja sillä on julkisesti omat edustajansa myös useissa ulkomaisissa suurkaupungeissa.