Uutiset

Hongkongin johtaja Tsang
valittiin uudelle kaudelle

LK/REUTERS<br />Hongkongin johtajaksi uudelleen valittu Donald Tsang kiersi kaupungin katuja kiittämässä kannattajiaan yhdessä vaimonsa Selenan kanssa.
LK/REUTERS
Hongkongin johtajaksi uudelleen valittu Donald Tsang kiersi kaupungin katuja kiittämässä kannattajiaan yhdessä vaimonsa Selenan kanssa.

Hongkongin johtaja Donald Tsang valittiin sunnuntaina odotetusti uudelle viisivuotiskaudelle. Johtajasta päätti 795-jäseninen vaalikomitea.

Kiinan hallituksen tukema Tsang sai äänistä 649, kun hänen haastajansa Alan Leong jäi 123 ääneen.

Johtajan virasta käytiin nyt kamppailua ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun Britannia luovutti Hongkongin takaisin Kiinalle vuonna 1997. Ehdokkaat kävivät kaksi televisioitua vaalikeskustelua, mikä oli uutta Hongkongin politiikassa.

Tsang lupasi demokratiaa

Tsang oli liikuttuneen näköinen, kun tulokset julkistettiin. Leongin tukijat puolestaan huusivat iskulauseita, joissa vaadittiin yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta. Leong kutsui vaalitulosta "peukaloiduksi".

Tsang sanoi tiedotustilaisuudessa, että vaaliprosessi oli luonut lujan perustaman siirtymiselle kohti yleistä äänioikeutta.

Hän kiitti ihmisiä innokkaasta osallistumisesta ja tärkeiden asioiden nostamisessa esille kampanjan aikana.

- Vaatimattomalla tavalla me teimme historiaa, hän lisäsi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tsang on luvannut valmistella vuoteen 2012 mennessä suunnitelman seitsemän miljoonan asukkaan Hongkongin siirtymisestä demokratiaan. Hän ei kuitenkaan ole luvannut, että suunnitelma toteutetaan tuolloin.

Kiinan ulkoministeriö ja muut Kiinan edustajat kiirehtivät heti onnittelemaan Tsangia voitosta. Samalla ne lupasivat hänelle tukensa, kertoi uutistoimisto Xinhua.

Tsangin haastajan Leongin mukaan hänen ehdokkuutensa muutti erityishallintoalueen poliittista ilmastoa pysyvästi. Leong pääsi mukaan kilpaan, kun hän sai sata kannattajaansa mukaan vaalikomiteaan.

- Takaisin ei ole enää paluuta, Leong sanoi paikalliselle radiolle luvaten, että hän jatkaa työtään yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden saamiseksi Hongkongiin vuonna 2012.

Kiina päättää uudistuksista

Kymmeniä mielenosoittajia oli kokoontunut komitean kokouspaikan ulkopuolelle vaatimaan demokratiaa ja äänioikeutta.

Tarkkailijoiden mukaan Leongin antama vastus ja vahva esiintyminen televisiossa eivät jääneet huomaamatta Pekingissä, mistä Hongkongin poliittista kehitystä on pyritty tiukasti johtamaan. Pari viikkoa ennen vaaleja Kiinan edustajat varoittivat hongkongilaisia sekaantumasta politiikkaan sanoen, että Kiinan parlamentilla on päätösvalta hallintoalueen poliittisissa uudistuksissa.