Aurinko houkutteli innokkaimmat veneilijät jo ulos hommiin
JUTTA HÖGMANDER
Naantalin Taimon rannassa valtaosa veneistä odottelee pressun alla kevättä, mutta muutamassa paatissa käy jo vilske. Aurinkoinen sää on innostanut naantalilaiset Leif Saarelan ja Kirsti Kyrölä-Saarelan kunnostushommiin. Viikon lomaa viettänyt naantalilaispariskunta joutui odottamaan viikonloppuun ennen kuin sattui niin kaunis keli, että veneelle kelpasi lähteä.
- Täytyy aloittaa aikaisin, että pääsee aikaisin sitten veneen kanssa liikkeellekin. Koko talvi tätä ollaan odotettu, naurahtaa Kyrölä-Saarela.
Urakka on tänä keväänä tavanomaista mittavampi, sillä työn alla on pojan lahjoittama vanha kalastajavene: pojan koulukaverin isänisän peruja.
- Kone on hyvässä kunnossa, kaikki muu täytyykin sitten laittaa uusiksi, kertoo Saarela kiskoessaan vanhoja suojalautoja irti.
Entinen, pienempi vene päätyy myyntiin. Uusvanhalla kalastajaveneellä paiskitaan hommia pääsiäisen pyhät ja keväiset viikonloput; vesille se on tarkoitus saada toukokuussa.
Viereinenkin vene on kuorittu pressustaan. Kippari käy katsastamassa veneen kunnon ja jatkaa kävelylenkkiään.
Saarelat uskovat, että veneiden kunnostus alkaa useimmissa veneissä todenteolla vasta pääsiäisen pyhinä tai niiden jälkeen.
Veneilykaudet pidentyneet
Myös Askaisten Livonsaaressa venettään rassaavalla naantalilaisella Jorma Hihnalalla riittää hommaa, sillä Mae Westiin on tarkoitus asentaa ennen vesille laskemista keulapotkuri. Potkurin paikalla on vielä tyhjänä ammottavat aukot.
- Tätä varten täytyy vetää kauhea määrä johtoja, siirtää kaikuluotainta ja sen sellaista, kertoo Hihnala ja listaa perään jokakeväiset toimenpiteet, kuten myrkkyvärin sutimisen pohjaan, sinkkien vaihdon ja kylkien putsaamisen ja vahauksen.
Hän kiittelee lasikuituveneen hoidon helppoutta ja toteaa samaan hengenvetoon puuveneitä olevan yhä harvemmalla.
- Puuvene olisi muuten oikein sympaattinen, mutta kun sen laittaminen on niin paljon keleistä kiinni. Maalaamista ja lakkaamista ei voi tehdä kylmällä eikä venettä voi jättää maalle liian kauaksi aikaa ettei se rapistu.
Hihnala kertoo laskevansa veneen vesille heti, kun jäät lähtevät, todennäköisesti jo ensi viikolla. Hän on saanut paattinsa aikaisimmillaan laineille huhtikuun 6. päivä, joten tulossa saattaa olla uusi ennätys.
- Veneilen jäistä jäihin, ja sen olen huomannut, että kaudet ovat pidentyneet. 60- ja 70-luvulla oli kauhean hyvä, jos sai paatin vapuksi vesille. Yleensä niin kävi vasta viikko vapun jälkeen, Hihnala muistelee.
Perlan telakan Vesa Hagström kertoo hektisimmän veneiden laskuajan alkavan aina huhtikuun puolessavälissä. Monelle riittää, jos veneen saa vesille vapuksi.
- Puhelin on soinut ihan reilusti. Kyllä ihmiset ovat huomanneet, että ilmat lämpenevät. Mökeille halutaan päästä ja kysellään koska veneen saa vesille ja onko lahti vielä jäässä, Hagstöm kertoo.
Mietoisissa lauantaina lämpimintä
Viikonloppu soveltui erinomaisesti ulkotöihin. Eri puolilla Suomea tehtailtiin maaliskuun lämpöennätyksiä, sunnuntaina parillakymmenellä paikkakunnalla etelästä pohjoiseen.
Turun lentoasemalla maaliskuun lämpöennätys meni rikki kahdesti: lauantaina mitattiin 13,3 ja sunnuntaina 13,4 astetta. Edellinen ennätys, 13 astetta, oli vuodelta 1945.
Mietoisten havaintoasemalla mitattiin lauantaina koko Suomen korkeimmat lukemat: 13,6 astetta. Se oli myös maaliskuun lämpöennätys Mietoisissa.