Uutiset

Homeongelma vie
Forssan oikeustalon
käyttökieltoon

HEIKKI ALA-NISSILÄ

Forssan kihlakunnanviraston ja Forssa-Loimaan käräjäoikeuden toimitilat Forssassa ovat joutumassa käyttökieltoon kosteus- ja homeongelman takia. Hämeen työsuojelupiiri on käynnistänyt siihen tähtäävät pakkotoimet kuulemispyynnöllä, johon se odottaa vastauksia neljän viikon kuluessa.

Jos käyttökielto asetetaan, viranomaiset tehostavat sen noudattamista 26 000 euron uhkasakolla. Mahdollinen käyttökielto koskee poliisilaitoksen ja käräjäoikeuden tiloja, mutta ei pidätettyjen tiloja eikä rakennuksessa olevan tukkuliikkeen tiloja.

- Tukkuliikkeen tiloissa ei ole havaittu ongelmia. Pidätettyjen tiloja olemme tutkineet, mutta toimivaltamme ei ulotu niihin, koska ne eivät ole kenenkään työtila. Pidätettyjen siirto muualle mahdollisen käyttökiellon ajaksi on poliisin harkittava asia, insinööri Tomi Tyni Hämeen työsuojelupiiristä sanoo.

Kosteus- ja homehaitat ovat johtaneet joidenkin virastotalolla työskennelleiden altistumiseen terveyshaitoille. Muutama poliisilaitoksen työntekijöistä on siirretty muihin työtiloihin kaupungille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Työkohteissa on tehty joitain sisäilman laatuun vaikuttavia korjauksia, mutta työntekijät ovat edelleen altistuneet terveyshaitoille. Työpaikalla tehdyn kyselyn ja työterveyshuollon selvitysten mukaan altistuminen biologisille haitoille on mitä ilmeisin, Tyni sanoo.

Työsuojelupiiri voi kuulemismenettelyn jälkeen tehdä päätöksen tilojen asettamisesta käyttökieltoon, kunnes kosteusvauriot on korjattu ja huoneilma todettu sellaiseksi, ettei terveyttä vaarantavaa mikrobialtistusta esiinny.

Poliisilaitoksella on jo valmiina suunnitelma työntekijöiden ja toimintojen siirtämiseksi Forssan keskustassa olevaan vanhaan valtion virastotaloon. Poliisipäällikkö Reino Lindströmin mukaan viisi poliisilaitoksen työntekijää on jo siirretty sinne.

- Pidätettyjen säilytyspaikka on vielä ratkaisematta. Selvitämme, voiko heitä pitää nykyisissä säilytystiloissa. Jos se ei ole mahdollista, on heidät vietävä Hämeenlinnaan, Lindström sanoo.

Pidätettyjen kuljettaminen on ongelmallinen kysymys, mutta jos siihen joudutaan, halutaan käyttää oman läänin palveluita. Pidätettyjen säilytystiloissa ollutta vesivahinkoa korjattaessa viime vuonna kuljetettiin pidätettyjä Loimaalle, jonne on lyhyempi matka kuin Hämeenlinnaan.

Forssa-Loimaan käräjäoikeuden laamanni Juhani Hirvonen odottaa vielä oikeusministeriöstä toimintaohjeita. Asiaa on pohjustettu ja siitä on keskusteltu ministeriön kanssa, mutta ratkaisua tilapäistilojen hankkimisesta ei ole tehty.