Uutiset

Iranin ja Britannian
äänenpainot kiristyivät

LK/REUTERS<br />Irakin rannikkovartioston miehet partioivat lauantaina maan aluevesillä Shatt al-Arabin suistossa.
LK/REUTERS
Irakin rannikkovartioston miehet partioivat lauantaina maan aluevesillä Shatt al-Arabin suistossa.

Iranin ja Britannian äänenpainot kiristyivät lauantaina kiistassa viidentoista brittisotilaan pidätyksestä Iranin ja Irakin rajavesillä. Iranin mukaan pidätetyt ovat kuulusteluissa tunnustaneet, että he olivat tunkeutuneet perjantaina Iranin alueelle. Britannian mukaan Iran pakotti brittisotilaat Irakin aluevesiltä Iraniin.

Brittien pidätys saattaa tarkkailijoiden mukaan laajeta panttivankikriisiksi. Iranin suhteet länteen ovat muutoinkin kiristyneet, koska lännessä epäillään Iranin havittelevan ydinaseita. Britannian viestimien mukaan Iran saattaa yrittää käyttää pidätettyjä pelinappulana YK:n valmistellessa uusia talouspakotteita Irania vastaan.

Brittisotilaat vietiin Teheraniin

Iranilainen kenraali Alireza Afshar kertoi, että brittipidätetyt ovat myöntäneet tunkeutuneensa Iranin aluevesille. Kenraali vakuutti pidätettyjen olevan hyvässä kunnossa. Britit on iranilaisen Fars-uutistoimiston mukaan viety Teheraniin.

Britannia kutsui jälleen lauantaina Iranin suurlähettilään ulkoministeriöön. Britannian apulaisulkoministeri David Triesman vaati pidätettyjen vapauttamista heti. Saman vaatimuksen esitti jo perjantaina ulkoministeri Margaret Beckett .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Brittien vapauttamista vaatii myös Euroopan unioni.

Britit, kahdeksan merimiestä ja seitsemän merijalkaväen sotilasta, pidätettiin perjantaina heidän ollessaan Shatt al-Arabin jokisuistossa tekemässä tarkastusta kauppalaivassa. Tarkastuksille on YK:n valtuutus. Britit, joista yksi on nainen, olivat liikkeellä kahdella partioveneellä. Britit ovat sota-alus Cornwallista, joka on tarkastuspartioiden emäalus.

Edellinen sieppaus vuonna 2004

Iranilaiset vallankumouskaartin merisotilaat piirittivät britit ja pakottivat heidät Iranin aluevesille. Amerikkalainen merijalkaväen tiedottaja sanoi BBC:n haastattelussa, että vallankumouskaartilaiset tapaavat usein tunkeutua Irakin aluevesille Shatt al-Arabin suistossa.

Iranilaiset vallankumouskaartilaiset sieppasivat myös vuonna 2004 kahdeksan brittiläistä sotilasta, jotka olivat kouluttamassa irakilaisia sotilaita Shatt al-Arabissa. Brittejä esiteltiin Iranin televisiossa side silmillä, mutta heidät vapautettiin kolmen päivän kuluttua vahingoittumattomina. Iran ilmoitti silloinkin, että britit olivat tunkeutuneet Iranin alueelle.