Uutiset

Koskelo haluaa nopeuttaa
oikeushallinnon uudistusta

TS/Riitta Salmi<br />Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo kaipaa hallitukselta toimia, jotta oikeushallinnon henkilöstön ammattitaidon korkea taso turvataan myös tulevina vuosina.
TS/Riitta Salmi
Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo kaipaa hallitukselta toimia, jotta oikeushallinnon henkilöstön ammattitaidon korkea taso turvataan myös tulevina vuosina.

HEIKKI KAUHANEN

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo toivoo pian muodostettavalta uudelta hallitukselta paneutuvan perusteellisesti oikeuslaitoksen uudistamiseen.

- Toivon, että se tarttuu rakenneuudistukseen tarmokkaasti. Tähän saakka on puhuttu vain valtiontalouden säästöistä, nyt on keskityttävä myös henkilöstön toimintaedellytysten kehittämiseen.

Koskelo puhui lauantaina Turussa järjestetyssä Suomalaisen Lakimiesyhdistyksen Turun osaston 70-vuotisjuhlissa.

Korkeimman oikeuden presidentti palasi tammikuun lopulla käytyyn keskusteluun oikeushallinnon ongelmista. Tuolloin oikeusministeri Leena Luhtanen (sd) arvosteli Koskeloa siitä, että hänen mukaansa oikeushallinnon ongelmien ratkaisemiseksi ei ole tehty mitään.

- Minun kritiikkini ei tarkoittanut sitä, että mitään ei olisi tehty. Tarkoitin lähinnä sitä, että aikataulut eivät ole kohdallaan. Jos uudistuksia kehitetään nykyisen aikataulun mukaan, vaikutukset näkyvät vasta vuonna 2010. Nyt toimitaan väärässä järjestyksessä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hän kantoi huolta erityisesti oikeuslaitoksen henkilöstöstä, jonka ammattitaito on pidettävä jatkossakin korkealla. Koskelon mukaan oikeuslaitoksella on oltava osaavaa henkilöstöä myös silloin, kun kilpailu työvoimasta kiristyy.

- Työn vaatimustaso kasvaa jatkuvasti ja se edellyttää myös hyvää ja koulutettua henkilöstöä. On huolehdittava siitä, että jatkossakin meillä on osaavia ihmisiä näitä asioita hoitamassa.

Koskelon mukaan etenkin talousrikosten käsittely vaatii entistä vaativampaa asiantuntemusta.

- Myös niiden käsittely vie valtavasti aikaa. Ehkä niiden rikosten tekijät sitä itsekin haluavat, hän hymähtää.

Suomalaiseen sovittelujärjestelmään Koskelo on tyytyväinen. Käytännön tasolla sitä pitäisi vain hyödyntää nykyistä enemmän, koska silloin hoidetaan asioista kokonaisvaltaisemmin.

- Se on uudentyyppinen palvelu, jossa paneudutaan perinteistä oikeuskäsittelyä laajemmin ihmisten välisiin ristiriitoihin. Oikeudellinen riita on vain jäävuoren huippu, ja taustalla voi olla hyvin monenlaisia syitä.

Korkeimman oikeuden nykyiseen rooliin Koskelo on tyytyväinen. Hänen huomionsa ja huolensa kohdistuu käräjäoikeuksiin, joka liittyy vahvasti myös oikeuslaitoksen uudistamiskiireisiin ja aikatauluihin.

- Käräjäoikeudet ovat oikeuslaitoksen kivijalka. Juuri niitä pitäisi nyt vahvistaa.