Uutiset

Hallitukseen tulee
valtion omistajuuksia
hoitava ministeri

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) mukaan uuteen hallitukseen tulee valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri, joka huolehtii valtion 25 miljardin euron osakesalkusta. Tehtävä sijoitetaan valtioneuvoston kansliaan. Ministeri voi joko keskittyä pelkästään tähän työhön tai hänellä voi olla myös muita tehtäviä.

Uudenkin hallituksen todennäköinen pääministeri Vanhanen kaavaili TV1:n Lauantaiseurassa, että eduskunnan puhemiehen ja valtiovarainministerin paikka menevät toiseksi suurimmalle hallituspuolelle. Keskusta saisi pääministerin ja ulkoministerin salkut.

Kautensa päättävässä Vanhasen hallituksessa jako on muuten samanlainen keskustan ja kakkospuolueena olevan Sdp:n kesken, mutta myös ulkoministeri on nimetty Sdp:stä.

Vanhanen ei ottanut tässäkään yhteydessä mitään kantaa hallituspohjaan tai henkilövalintoihin. Hän toisti näkemyksensä, jonka mukaan kaikki eduskuntapuolueet ovat kuviossa mukana. Hallituksessa tulisi olla Vanhasen mukaan neljä puoluetta, joilla on takanaan noin 120 kansanedustajaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hallitusneuvottelujen lopputulokseksi on ennustettu porvarihallitusta, jossa keskustan ja kokoomuksen rungon täydentäisivät Rkp ja mahdollisesti vihreät. Näillä puolueilla on yhteensä 126 paikkaa eduskunnassa.

Hallituksen muodostamisessa on eduskunnalla uuden perustuslain mukaan hyvin keskeinen osuus. Eduskunta ei ole vielä edes järjestäytynyt, ja kansanedustajien valtakirjatkin tarkastetaan vasta maanantaina. Vanhasen mukaan on syytä kunnioittaa sovitun menettelytavan lisäksi myös vaalitulosta.

- Siihen prosessiin ei istu, että todennäköinen hallitustunnustelija ilmoittaisi jo ennen eduskunnan kokoontumista, keiden kanssa ryhdytään yhteistyöhön.

Omistajuusministeri joutuu selittelemään

Valtion osakesalkusta vastaavan ministeripaikan täyttäminen on Vanhasen arvion mukaan mielenkiintoinen henkilövalinta. - Ministerin tulee olla aidosti kiinnostunut yhtiöiden toiminnasta ja menestyksestä sekä ymmärtää omistajaohjauksen rooli rajoitteineen.

Vanhanen ennusti, että omistajuusministeri joutuu useimmiten vain selittelemään, miksi omistaja ei puutu tarkemmin asioihin.

Keskusta piti jo vaalikampanjassa esillä "uuden työn ohjelmaa", jonka mukaan osalla valtion osakeomistuksen myynnistä tuettaisiin suomalaisia yrityksiä ja helpotettaisiin uusien yritysten perustamista.

Nykyisessä hallituksessa on 18 ministeriä. Määrää voidaan joutua sovittelemaan muullakin tavoin, kun salkkuja jaetaan puolueiden välisten suhteiden mukaan.

Vanhanen uskoi, että kaikki mukaan tulevat puolueet ajavat myös sukupuolten välistä tasa-arvoa. Parittomilla luvuilla se on kuitenkin vaikeampaa kuin parillisilla.