Uutiset

Pohjois-Irlannin vallanjaosta vielä toiveita

Belfast,
(STT-AFP-Reuters)

Britannian edustaja sanoo pitävänsä vielä mahdollisena sitä, että pohjoisirlantilaiset puolueet pääsevät sopimukseen vallanjaosta huomisiltaiseen aikarajaan mennessä. Britannia ei aio kuitenkaan joustaa aikarajasta, Pohjois-Irlannin asioista vastaava ministeri Peter Hain sanoo.

Pohjois-Irlannin suurin protestanttipuolue DUP sanoi eilen pitämänsä kokouksen jälkeen, että se haluaa kuusi viikkoa lisäaikaa yhteishallituksen muodostamiseen.

DUP:n ja katolilaisen Sinn Feinin on Britannian mukaan muodostettava hallitus huomiseen puoleenyöhön mennessä, tai muussa tapauksessa maakunta siirtyy Britannian hallintaan määräämättömäksi ajaksi.

Hain sanoi kuitenkin, ettei hän sulje pois mahdollisuutta, että puolueet keskenään pääsevät sopimukseen myöhemmästä yhteishallituksen perustamisen päivästä.

Hain sanoi pitävänsä DUP:n esitystä kuuden viikon lisäajasta kaikesta huolimatta historiallisena. Kyseessä on hänen mukaansa ensimmäinen kerta, kun puolue on sitoutunut tiettyyn päivämäärään yhteishallituksen muodostamisessa.