Uutiset

Raimo Väyrynen ennakoi Nato-myönteisyyden kasvua

Helsinki,
(STT)

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Raimo Väyrynen arvioi, että Nato-keskustelu saa tulevalla vaalikaudella uutta vauhtia.

Väyrynen ennakoi Kauppalehti Presson haastattelussa kokoomuksen vaalivoiton näkyvän liittoutumista koskevan keskustelun aktivoitumisena ja arkipäiväistymisenä. Hän pitää täysin mahdollisena, että tämä muokkaa kansalaismielipidettä myönteisemmäksi liittoutumiselle.

- Seuraavissa eduskuntavaaleissa puolueet eivät enää katso, että keskustelu asiasta karkottaisi äänestäjiä.

Väyrysen mukaan edellytyksenä on se, että Naton kehitystä ja strategian muutoksia seurataan tarkasti. Kansalaisille pitää selittää niin Yhdysvaltain suunnitelmat kuin Naton ja Venäjän suhteiden muutoksetkin.

Väyrynen ei kuitenkaan usko merkittäviin muutoksiin Suomen liittoutumattomuuden ja Nato-option osalta. Kun keskusta ja kokoomus ovat hallituksessa, ei ole yksimielistä linjaa siitä, miten asiassa pitäisi toimia.

Väyrynen arvioi, että turvallisuusyhteistyö Ruotsin kanssa tiivistyy. Ratkaisu olisi luonteva Ruotsillekin, jolle Nato-kysymys on ehkäpä vieläkin monimutkaisempi kuin Suomelle. Pohjoismaisessa yhteistyössä Nato ei hänen mukaansa nouse esille.