Opiskelijat yksimielisesti lukukausimaksuja vastaan
TUOMO KARHU
- Olen itsekin ollut kansainvälinen opiskelija, sillä asuin Saksassa koko ikäni aina siihen asti, kun tulin neljä vuotta sitten Suomeen opiskelemaan. Saksassa näin lukukausimaksun tulon, eikä minulla ole siitä mitään hyvää sanottavaa, Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) kansainvälisten asioiden sihteeri Saara Pellander kertoi tiistaina Turun yliopistolla järjestetyssä tempauksessa, jossa vastustettiin EU:n ja ETA-alueiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille suunniteltua lukukausimaksua.
Pellander uskoo, että lukukausimaksu karsisi Suomeen tulevien ulkomaalaisten opiskelijoiden määrää entisestään.
- Tässä on myös se periaatteellinen kysymys, että opiskelijat joutuisivat keskenään eriarvoiseen asemaan. Ja jos lukukausimaksuja kerran alettaisiin periä, olisi vaikea perustella, miksi vain joidenkin pitää maksaa. Lopulta tultaisiin siihen, että maksuja ruvettaisiin perimään kaikilta.
Lukukausimaksuja on perusteltu muun muassa korkeakoulujen huonolla taloudellisella tilanteella. Pellander ei usko maksujen ratkaisevan ongelmaa.
- Esimerkiksi Australiassa valtion rahoitus on supistunut samaa tahtia kuin maksut ovat kasvaneet. Tanskassa puolestaan ulkomaisten opiskelijoiden määrä romahti lukukausimaksujen tultua. Kaikki laskelmat viittaavat siihen, että maksuista saatu hyöty olisi Suomessakin olematon.
Maksuja on perusteltu silläkin, että ei ole mitään järkeä tarjota ilmaista koulutusta opiskelijoille, jotka valmistuttuaan lähtevät muualle töihin.
- Tuoreen selvityksen mukaan reilusti yli puolet ulkomaisista opiskelijoista haluaa jäädä valmistumisensa jälkeen Suomeen. Maksujen puuhaamisen sijaan pitäisi satsata ulkomaisten opiskelijoiden integraatioon, siihen, että Suomesta löytyisi töitä valmistumisen jälkeen, Pellander näkee.
Suomen ylioppilaskuntien liitossa (SYL) toivotaan, että eri puolilla Suomea järjestettävät tempauspäivät pistäisivät opiskelijat myös miettimään, ketä äänestää eduskuntavaaleissa.
- Näkemykset vaihtelevat puolueittain aika suuresti. Eniten lukukausimaksua vastustavat demarit, kun taas keskustalaiset ja kokoomuslaiset ovat hiukan enemmän myöntyväisiä, SYL:n hallituksen jäsen Liisa Ansala kiteyttää.
Turun yliopistolla kampanjoineet ehdokkaat olivat kuitenkin puoluekannasta riippumatta lukukausimaksuja vastaan.