Uutiset

Sdp laventaisi työttömyysturvaa ja kouluttaisi työttömistä lähihoitajia

KIRSTI POHJONEN

Joensuun ja Kuusankosken työttömiksi jääneistä ja jäävistä sadoista nuorista ja keski-ikäisistä voitaisiin Sdp:n vaaliohjelman mukaan kouluttaa esimerkiksi lähihoitajia. Tietotekniikan osaajien työpaikat ovat tiukassa, mutta hoitajista on huutava pula.

Tämän toteuttamiseksi Sdp esittää uutta kannustavaa työttömyysturvaa. Se sallisi työttömyysturvalla, päivärahalla tai työmarkkinatuella olevan pitkäaikaisenkin opiskelun entistä aikaisemmassa vaiheessa.

- Nykyinen muutosturva ei ole riittävä, Sdp:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma sanoi tiistaina esitellessään puolueensa talous- ja työllisyystavoitteita ensi vaalikaudek-si.

Muutosturva luotiin helpottamaan irtisanottujen tai sen uhan alla olevien sijoittumista nopeasti uuteen työhön.

Kannustavan työttömyysturvan Sdp haluaa voimaan nopeasti. Heinäluoman mukaan tuloksia pitäisi syntyä jo tämän vuoden puolella.

Sdp vahvisti jälleen vaalikauden tavoitteeksi 100 000 uutta työpaikkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Työllisyysasteen, työssä olevien osuuden työikäisistä, puolue arvioi nousevan reilusta 69 prosentista 72 prosenttiin vuoteen 2011 mennessä ja 75 prosenttiin seuraavan vaalikauden loppuun 2015.

Tavoitteen Sdp uskoo käyvän toteen, koska iso joukko ihmisiä on saatavissa vielä töihin. 200 000 työttömästä se laskee 160 000 ihmisen olevan töissä neljän vuoden kuluttua. Ikääntyvien osuuden työntekijöistä se arvioi nousevan tämänhetkisestä 20 000.

Tupo-neuvottelut syksyllä

Hallituksen pitää Heinäluoman mukaan laatia heti kauden alussa työllisyysohjelma. Siihen työhön on keskeiset etujärjestöt otettava mukaan.

Ohjelman pitää valmistua ennen elokuun budjettiriihtä. Tuporatkaisusta aletaan neuvotella sen jälkeen syksyllä.

Tupoa voidaan Heinäluoman mukaan tukea verohelpotuksin. Liikkumatila kevennyksille on kuitenkin mennyttä kautta vähäisempi eivätkä ne vaikuta enää entisellä teholla työpaikkojen kasvuun.

- Hoivapalvelujen tarve sen sijaan on suuri, joten veroalessa on oltava hyvin pidättyvä, Heinäluoma sanoi. Tupon syntyy hän siitä huolimatta uskoi.

Työn ja työntekijän kohtaamisesta kasvaa Heinäluoman mukaan jatkossa iso ongelma. Sen ratkaisemiseksi sdp haluaa lisätä ammatillista ja alueellista liikkuvuutta.

Tässä se ottaisi avuksi verokeinotkin. Heinäluoman mukaan matkakulujen verovähennysjärjestelmää on uudistettava niin, että omavastuuta pienennetään ja systeemiä yksinkertaistetaan.

Harkinnanvaraista liikkuvuusavustusta voidaan Sdp:n mukaan tehostaa myös hyväksymällä toisella paikkakunnalla sijaitsevan asunnon vuokra verotuksessa vähennettäväksi vuodeksi muuton jälkeen.

Oppisopimuspaikkojen määrää sdp tahtoo kasvattaa vielä 8 000:lla. Tänä vuonna lisäys oli 5 000 paikkaa. Nuorten työpajatoiminnan puolue kaksinkertaistaisi.

Aikuiskoulutus olisi Heinäluoman mukaan ylipäätään uudistettava. Työ pitäisi saada alkuun vielä tänä vuonna.

Luitko jo nämä?