Uutiset

Jorma J. Niemiselle ehdollista vankeutta sisäpiirikaupoista

PÄIVI PALM

Salolainen kiinteistöneuvos Jorma J. Nieminen on saanut ehdollisen vankeustuomion sisäpiiritiedon väärinkäytöstä. Tuomio koskee salolaisen paikannuspuhelimia valmistavan Benefonin osakkeilla marraskuussa 2003 tehtyjä kauppoja.

Helsingin käräjäoikeuden maanantaisen kansliatuomion mukaan Nieminen saa viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi hänet yhteensä lähes 63 000 euron sakkoihin.

Kihlakunnansyyttäjä Tapio Nyrhilä vaati Niemiselle rangaistusta törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä, josta maksimirangaistus olisi ollut jopa kaksi vuotta vankeutta.

Syyttäjän mielestä rikoksesta saatu hyöty oli niin huomattava, että teko oli törkeä. Rikoshyötyä Nieminen sai syyttäjän mukaan 182 000 euroa.

Helsingin käräjäoikeus oli kuitenkin toista mieltä kuin syyttäjä ja katsoi, ettei kyseessä ollut törkeä teko.

Jorma J. Niemisen saama vankeustuomio on kuitenkin varsin poikkeuksellinen, sillä se on vasta toinen laatuaan Suomen pörssirikosten historiassa. Yleensä sisäpiiririkoksista on rapsahtanut sakkoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nieminen itse ei ollut maanantaina tavoitettavissa liikematkaltaan. Hän on kuitenkin oikeudessa aiemmin kiistänyt kaikki syytteet ja luonnehtinut niitä julkisuudessa naurettaviksi.

Jutun juuret ulottuvat vuoden 2003 kesään, jolloin Jorma J. Nieminen oli vielä Benefonin sisäpiirirekisterissä.

Tämän lisäksi hän oli kesällä allekirjoittanut kaupankäyntikiellon, koska hän osallistui neuvotteluihin, joissa Benefon yritettiin pelastaa konkurssilta.

Yhtiö hakeutuikin myöhemmin velkasaneerauksen. Benefon toimii Niemisen omistamassa kiinteistössä, joten hänen yhtiönsä joutuivat kuittaamaan vuokrarästejä Benefonin osakkeiksi.

Nieminen myi saman vuoden marraskuussa yli 1 260 000 Benefonin osaketta. Hän teki kauppansa vain muutamia päiviä ennen kuin Benefon kertoi osavuosituloksessaan, että yhtiön rahat olivat käytännössä loppuneet.

Kaunistelematon ilmoitus pudotti yhtiön osakekurssia yhdessä päivässä 18 prosenttia.

Syyttäjä ei vielä maanantaina osannut sanoa, valittaako hän päätöksestä.