Uutiset

Varsinais-Suomesta
pyrkii eduskuntaan
166 ehdokasta

JARI HEINO

Varsinais-Suomen vaalipiiristä pyrkii eduskuntaan tänä keväänä enemmän ehdokkaita kuin neljä vuotta sitten. Vuonna 2003 listoilla oli 145 ehdokasta, mutta nyt äänestäjä voi valita 166 kandidaatista. Puolueiden ja muiden ryhmittymien määrä on noussut 14:stä 16:een.

Ehdokasasettelu päättyi tiistaina iltapäivällä.

Varsinais-Suomesta valitaan eduskuntaan 17 kansanedustajaa. Täydellä listalla vaaleihin ovat lähteneet kokoomus, Sdp, vasemmistoliitto, vihreät, kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset. Keskusta (14 ehdokasta) ja Rkp (3) ovat vaaliliitossa.

Ehdolla on 101 miestä ja 65 naista. Naisten määrä on noussut viidellä viimekertaisesta.

Uusina ryhmittyminä äänestäjille tarjotaan Suomen työväenpuoluetta, Itsenäisyyspuoluetta, Suomen isänmaallista kansanliikettä ja sitoutumattomien yhteislistaa. Viime vaalien yrittäjistä poissa ovat Muutosvoimat Suomi ja Julius Karlsson . Viisi Muutosvoimissa viime kerralla ollutta ehdokasta löytyy nyt Itsenäisyyspuolueen listoilta.

Ehdokasmäärää on omiaan lisäämään se, että viime kerralla vaaliliitossa kokoomuksen kanssa olleet kristillisdemokraatit lähtevät nyt kisaan omalla listalla. Toisaalta Rkp:llä oli vuonna 2003 oma ehdokaslista, mutta nyt se käy vaaleihin keskustan kumppanina.

Vuoden 2003 läpimenijöistä poissa ovat Ville Itälä (kok), Jukka Roos (sd), Olavi Ala-Nissilä (kesk) ja Jan-Erik Enestam (r). Heidän jäljiltään jää orvoksi 41 341 ääntä. Vain yksi entinen kansanedustaja yrittää näissä vaaleissa paluuta: kristillisdemokraattien Ismo Seivästö.

Ehdokasasettelu vahvistetaan 15. helmikuuta. Kotimainen ennakkoäänestys tapahtuu 7.-13. maaliskuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18. maaliskuuta.