Uutiset

Uudellamaalla taistellaan ankarasti puolueiden välillä ja sisällä

HEIKKI VENTO

Uusimaa on eduskuntavaalien mielenkiintoisin ja suurin vaalipiiri. Vaalipiirin tulos pohjustaa merkittävästi eduskunnan kokoonpanoa ja hallitusratkaisua. Ehdolla on viisi presidenttiehdokasta, puoluejohtajia, tukku julkkiksia, jotka kiristävät kamppailua puolueiden sisällä. Erityisesti Espoosta on paljon ehdokkaita.

Vaalipiiristä valitaan 34 kansanedustajaa. Sosiaalidemokraatit on vaalipiirin mahtipuolue yhdeksällä paikallaan. Vaikka Klaus Hellberg luopuu ja Eero Heinäluoma lähti Helsinkiin, Sdp:n paikoista käydään ankara kamppailu.

Toimittaja Maria Guzenina Espoosta ja puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta Pohjasta laittavat lujille joukon nykyisiä edustajia. Vantaalainen Antti Lindtman yrittää ryhmän nuorimmaksi miesedustajaksi. Runoilija Tommy Tabermanilla on hyvät mahdollisuudet.

Ministeri Antti Kalliomäki voinee olla varma valinnastaan. Kimmo Kiljunen , Arja Alho , Risto Kuisma , SusannaRahkonen , Leena Luhtanen ja Matti Saarinen joutuvat tekemään tosissaan vaalityötä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Niinistöllä haetaan kolmea lisäpaikkaa

Kokoomus hävisi 2003 yhden paikan ja jäi kahdeksaan edustajaan. Presidenttisuosikki Sauli Niinistön ehdokkuus on innostanut kokoomuslaiset haaveilemaan jopa kolme paikan voitosta. Kaarina Drombergin ja Juhani Sjöblomin luopumisesta huolimatta kokoomuksen sisällä voi olla ahdasta.

Niinistö imuroi ääniä muilta kokoomusehdokkailta. Sipoolainen Leena Harkimo on taas ehdolla Uudellamaalla. Kansanedustaja Marjo Matikaisen varaedustajana hetken parlamentissa ollut Tapani Mäkinen yrittää saada oman valtakirjan.

Lasse Virenin lisäksi alle 7 000 äänen jäivät Hanna-Leena Hemming , Raija Vahasalo ja Eero Akaan-Penttilä , joiden vaalimenestykseen vaikuttaa se, että Espoosta ja sen lähikunnista on runsaasti ehdokkaita.

M15 vai M51

Tanja Saarela (kesk) houkutteli 19 000 äänellään ja muutaman miesehdokkaan avulla keskustalle viisi paikkaa. Niitä puolue lähtee puolustamaan. Kunnallisvaalituloksen mukaan yksi paikka katoaisi.

Keskustalla on listoillaan eniten julkkiksia. Pääministeri Matti Vanhasen , 51, lisäksi M15 eli curling-sankari MarkkuUusipaavalniemi ja rehellinen Lapin mies, entinen hiihtäjä Jari Isometsä.

Haastajia ovat Vanhasen avustaja Mikko Alkio ja uraanikahinoissa esiintynyt Simo Sorsa.

Vaaravyöhykkeeseen ovat ajautuneet kansanedustajat Antti Kaikkonen , Seppo Särkiniemi ja erityisesti Eero Lankia.

Siimeksen 17 572 ääntä jaossa

Entisistä presidenttiehdokkaista paluuta politiikkaan tekee kirjailija Claes Andersson . Hän yrittää pelastaa yhdessä puoluevaltuuston puheenjohtajan Katja Syvärisen kanssa mahdollisimman monta Suvi-Anne Siimeksen 17 572 äänestä.

Puolueella on kolme kansanedustajaa. Kari Uotila ja Jaakko Laakso yrittävät pysyä parlamentissa.

Presidenttiehdokas Heidi Hautala on vihreiden valtias. Jyrki Kasvi ja Merikukka Forsius hakevat toista valtuutustaan. Luopuvan Ulla Anttilan ja mahdolliselle lisäpaikalle on tarjottu ratsastaja Marko Björsiä , Vantaan valtuuston varapuheenjohtajaa Timo Juurikkalaa ja espoolaista Eeva Honkanummea.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vihreiden tapaan ruotsalaisen kansanpuolueen paikkajako on arvoitus. Astrid Thors siirtyi Helsinkiin ja Henrik Lax Euroopan parlamenttiin. Mikaela Nylander yrittää uudelleen ja Christina Gestrin haluaa ensimmäisen oman valtakirjansa. Sipoon taistelu pakkoluovutuksia vastaan saattaa kohentaa Christel Liljeströmin asemia.

Perussuomalaisten presidentti Timo Soini kamppailee jakarandajakkarastaan ja yrittää torjua kristillisdemokraattien yritykset saada paikka Uudeltamaalta.