Uutiset

Elohopeahöyrylamppuja ei voida poistaa aiottua tahtia

TS/Veikko Wahlroos<br />Linnankadulla vaijerin varassa kerrostalon seinistä roikkuvat valot ovat tyypillisiä Turussa. Ne valaisevat molemmin puolin katua eivätkä pylväät ole tiellä.
TS/Veikko Wahlroos
Linnankadulla vaijerin varassa kerrostalon seinistä roikkuvat valot ovat tyypillisiä Turussa. Ne valaisevat molemmin puolin katua eivätkä pylväät ole tiellä.

Turun Sanomat

Valtaosa Turun katulampuista on elohopeahöyrylamppuja, 1960- 1970-lukujen suosikkeja. Näitä tavallisia, valkoista valoa tuottavia lamppuja on 65 prosentissa valaisimista.

Niitä ei pystytä korvaamaan tehokkaammilla lampuilla aiottua tuhannen kappaleen vuosivauhtia. Turku Energian ulkovalaistussuunnittelijan Bror Barmanin mukaan kestää 10-15 vuotta ennen kuin niistä on päästy.

- Elohopeahöyrylamppuja ei kustannussyistä voida poistaa nopeasti. Pelkästään lamppua ei voi vaihtaa, vaan täytyy vaihtaa koko valaisin, sanoo Barman.

Elohopeahöyrylamppujen tilalle tulee kaksin verroin tehokkaampia, keltaisia suurpainenatriumlamppuja. Ne valaisevat isoja teitä ja asuinalueita. Suurpainenatriumlamppuja on runsas neljännes Turun lampuista.

Keltavaloiset lamput häviämässä

Moottoriteiltä tutut keltaiset pienpainenatriumlamput ovat myös katoamassa, koska ne ovat lyhytikäisiä. Turku omistaa niitä vain Paattisilla. Myllytunnelista ne poistettiin kymmenisen vuotta sitten. Tiehallinnolla eli valtiolla niitä on muun muassa Ohitustiellä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Pienpainenatriumlamppu tuottaa keltaista valoa, joka ei toista värejä ollenkaan. Se on kaikkein valotuottoisin. Se tuottaa valoa 50 prosenttia enemmän kuin suurpainenatriumlamppu. Käyttö- ja kunnossapitokulut ovat korkeat, joten ne korvataan suurpainenatriumlampuilla, kertoo Barman.

Katulampuista 3 prosenttia on monimetallilamppuja. Niitä on keskustassa ja puistoissa, koska ne toistavat hyvin värisävyjä.

- Monimetallilampun hinta on moninkertainen verrattuna suurpainenatriumlamppuun. Suurpainenatriumlamppu kestää 4-5 vuotta ja monimetallilamppu 2-3 vuotta, kertoo Barman.

Monimetallilamppu on suurpainenatriumlamppua himmeämpi.

Jos katulamppu puolestaan häikäisee silmiä, kyse voi Barmanin mukaan olla asennus- tai suuntausvirheestä.

Murto-osa Turun lampuista on kalliita induktiolamppuja, jollaisia on juuri asennettu kunnostettuihin Aaronin sauva -valaisimiin Aurajokirannassa. Niitä on myös Samppalinnan vuoren portaikossa.

- Induktiolamput kestävät 60 000 tuntia eli 10-15 vuotta. Se lähenee led-lampun ikää, sanoo Barman.

Ulkovalaistus maksaa miljoonan vuodessa

Loisteputkia on neljä prosenttia Turun valoista. Niitä on ainoastaan Aurajoen rantamuurissa.

Turku omistaa 28 000 ulkovalaisinta, joiden energiankulutuksesta kertyy vuodessa miljoonan euron lasku.

Kohua herättänyt valaistuksen säästösuunnitelma palautettiin uudelleen valmisteltavaksi vuoden alussa. Samalla luovuttiin aikeista sammuttaa Aurajoen rantamuurin ja puiden valaistus öisin. Turku on sopinut energiansäästöstä kauppa- ja teollisuusministeriön kanssa.

TS/Veikko Wahlroos<br />Aurajokivarren muurit on valaistu loisteputkilla.
TS/Veikko Wahlroos
Aurajokivarren muurit on valaistu loisteputkilla.