Uutiset

Katainen ei usko
Nato-jäsenyyteen
lähivuosina

Turun Sanomat

Kokoomus ei puheenjohtajansa Jyrki Kataisen mukaan usko, että Suomi liittyy Natoon ainakaan seuraavien 4-8 vuoden aikana. Turvallisuuspoliittisen linjan muuttaminen edellyttää Kataisen mukaan laajaa kansallista yhteisymmärrystä ja kansanäänestyksen järjestämistä.

- Sellaista yksimielisyyttä ei ole saavutettavissa. Nato-jäsenyys ei siis ole siinä mielessä ajankohtainen kevään vaaleissa, kirjoittaa Katainen perjantaina ilmestyneen Ruotuväki -lehden kolumnissaan.

Kataisen mukaan kokoomus kuitenkin itse kannattaa Nato-jäsenyyttä.

- Kokoomus on osaltaan arvioinut Nato-jäsenyyden hyötyjä ja haittoja. Mielestämme tulevaisuudessa jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta ja kansainvälistä asemaa, Katainen kirjoittaa.

Hän kummeksuu sitä, että Suomen ulkopoliittinen johto on sulkenut Nato-jäsenyyden pois jo ennen kuin asiaan liittyvä selvitystyö on käynnistetty.

- Vuoden 2008 turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon yksi keskeinen johtopäätös on ratkaistu jo kauan ennen kuin asiakirjan valmistelu taustaselvityksineen on aloitettu, ihmettelee Katainen.

Kataisen mukaan selonteon valmistelijat joutuvat kuitenkin edelleen ottamaan huomioon, että esimerkiksi Sdp:ssä on voimakas Nato-jäsenyyttä kannattava siipi. Turvallisuuspoliittisessa suunnittelussa ei hänen mukaansa voidakaan sulkea pois vaihtoehtoa, että Suomi joskus tulevaisuudessa liittyisi Natoon.

Luitko jo nämä?