Talous

Alueellisten puhelinyhtiöiden Finnet-liitto jakaantui kahteen kuppikuntaan

PEKKA HAKANEN

Alueellisten puhelinyhtiöiden yhteenliittymän Finnetin omistajat ovat ajautuneet avoimeen välirikkoon. Kuusi Finnetin jäsentä ilmoitti eilen eroavansa liitosta. Liittoon kuuluu 34 itsenäistä puhelinyhtiötä sekä Finnet Oy ja edunvalvoja Finnet-liitto.

Finnet-liitosta eroaa Lännen Puhelin, Enfo eli entinen Kuopion Puhelin, Lohjan Puhelin, Oulun Puhelin, Päijät-Hämeen Puhelin sekä Finnetin liiketoiminnasta vastaava Finnet Oy. Eroavat yhtiöt ovat liiton suurimpia ja ne omistavatkin enemmistön Finnetin syömähampaasta Finnet Oy:stä

Finnet Oy taas omistaa matkapuhelinoperaattori Dna:n ja verkko-operaattori Dna Verkot Oy:n. Lisäksi yhtiöön kuuluvat kiinteiden verkkojen operaattoripalveluita tarjoava Finnet Carrier, osto-organisaatio Finnet Logistiikka ja Suomen 3KTV, joka tuottaa sekä Lumotv:n digitaaliset televisiopalvelut että laajakaista-palvelut paikallisille puhelinyhtiöille ja niiden omistamille kaapelitelevisioyhtiöille.

Lännen Puhelimen toimitusjohtaja Tapani Mikola ei kuitenkaan vielä ole valmis kuoppaamaan Finnetiä. Mikolan mukaan nyt eronneiden yhtiöiden pääomistama Finnet Oy itse asiassa jatkaa vahvistuneena.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jännitteitä ollut jo pitkään

Salon Seudun Puhelimen toimitusjohtaja Esko Miikkulainen uskoo Finnetin tulevaisuuteen.

- Tämä on enempi edunvalvonta-asia. Tämä ei vielä suuresti vaikuta, Miikkulainen sanoo.

Finnet-liiton toimitusjohtaja Seppo Toivonen myöntää suoraan, että ryhmän sisällä on ollut jo pitempään jännitteitä.

- Onhan niitä näkemyseroja ollut siitä, mihin suuntaan yhtiötä pitää kehittää, Toivonen sanoo.

Suurimmat ristiriidat ovat liittyneet matkapuhelinoperaattori Dna:n kehittämiseen. Nyt liitosta eronneet yhtiöt ovat halunneet kehittää aktiivisesti Dna:ta. Finnetin sisäisiä suhteita ei ainakaan parantanut osakeanti, jolla alueellisten puhelinyhtiöiden gsm-verkot oli tarkoitus siirtää Finnet Oy:n omistukseen. Osakeantiin osallistui nyt eronneen ryhmän ohella kuitenkin vain Pietarsaaren ja Satakunnan Puhelimet.

Finnetin sisällä on väännetty myös kättä siitä, miten toiminta organisoidaan. Pienet yhtiöt ovat halunneet, että yhteistyötä tehdään Finnetin sateenvarjon alla, mutta itsenäisinä. Isot yhtiöt ovat taas halunneet siirtää kehityshankkeet Finnet Oy:hyn.

Pahaa verta yhtiöiden välillä varmasti lisäsi myös Uudenkaupungin seudulla toimivan Vakka-Suomen Puhelin päätös laajentaa toimialuettaan muualle Varsinais-Suomeen. Yhdessä TDC Songin kanssa Vakka-Suomen Puhelin yrittää tunkeutua Lännen Puhelimen kotikentälle eli Turun yritysmarkkinoille.

Ei ole varmasti sattumaa, että eilisessä tiedotteessaan Finnet-ryhmä kehui estoitta jo toteutunutta yhteistyötä TDC Songin kanssa. Yhteistyön uskottiin poikivan erinomaisia uusia liiketoimintamahdollisuuksia liiton jäsenille.

Finnet-liitto tiivistää rivejään

Isojen yhtiöiden hylkäämä Finnet-liitto kertoi eilen tiivistävänsä rivejään. 18 yhtiötä ilmoitti uudesta Finnet Partners -liitosta, jonka tehtävänä on kehittää yhteistyötä ryhmän sisällä. Uudessa liitossa ovat mukana kaikki Finnet-leirin lounaissuomalaiset yhtiöt Lännen Puhelinta lukuunottamatta.

Finnet-leirin jakaantuminen asettaa myös yhtiöiden keskinäiset suhteet koetukselle. Salon Seudun Puhelin on Finnet-liitosta eroavan Lännen Puhelimen suurin omistaja, kun taas Lännen Puhelin on Salon Seudun Puhelimen suurin omistaja. Salon Seudun Puhelin on myös ostanut aktiivisesti Finnet-liitosta eroavan Lohjan Puhelimen osakkeita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puhelinyhtiöiden nokittelu muistuttaakin jo kunnon perheriitaa.

Perheriidasta on usein lyhyt matka perintöhopeiden jakoon. Aika kertoo kuinka puhelinyhtiöiden käy.