Uutiset

Yhdysvalloissa
itsepuolustusta
jopa asein pidetään
kansalaisoikeutena

TS/Arto Takala<br />Yhdysvalloissa osavaltiot saavat määritellä kuinka vapaasti asetta voi kantaa tai käyttää.
TS/Arto Takala
Yhdysvalloissa osavaltiot saavat määritellä kuinka vapaasti asetta voi kantaa tai käyttää.

MIKA HORELLI

Amerikkalaisen ajattelun mukaan oikeus aseelliseen itsepuolustukseen on kansalaisten perusoikeus.

Maan perustuslakiin kirjatun aseenkato-oikeuden voimassaoleva tulkinta antaa periaatteessa kaikille muille kuin väkivaltarikoksista tuomituille rikollisille oikeuden omaan tuliaseeseen. Osavaltiot rajoittavat kuitenkin kukin omalla tavallaan, kuinka vapaasti asetta voi kantaa tai käyttää.

Aseenkanto-oikeutta tukevilla järjestöillä Yhdysvalloissa on viime vuosina ollut kaksi keskeistä tavoitetta.

Ensinnäkin kansalaisten aseenkanto-oikeuden laajentaminen lähes kaikkiin julkisiin paikkoihin, joihin yleisöllä on vapaa pääsy.

Toinen on niin kutsutun Avon Lady -lain hyväksyminen mahdollisimman monessa osavaltiossa.

Avon Lady -lailla tarkoitetaan oikeutta ampua kotiin tullut tuntematon sen enempää kyselemättä. Riittää kun kertoo jälkeenpäin tunteneensa tulleensa uhatuksi. Laki on saanut nimensä Avon-kosmetiikkayhtiön ovelta-ovelle kiertävistä kaupustelijoista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viime vuonna Floridassa hyväksytyn mallin mukaisia säädöksiä oltiin vielä ennen viime kuun vaaleja hyväksymässä viidentoista muunkin osavaltion lainsaadäntöelimissä. Tällä hetkellä on epäselvää, kuinka demokraattien vaalivoitto vaikuttaa lakihankkeiden etenemiseen.

Floridan mallin mukainen laki ei rajoitu yksin siihen, että kansalaisilla on oikeus kyselemättä ampua aseistamattomatkin kutsumattomat vieraat kotonaan.

Laki määrittelee, että pelätessään joutuvansa hyökkäyksen kohteeksi kansalaisilla on oikeus millä tahansa julkisella paikalla ampua oletetut hyökkääjät yrittämättäkään ensin paeta heitä. Laki myöskin rajoittaa poliisin oikeutta pidättää sellaisia ampujia, jotka väittävät toimineensa itsepuolustukseksi.

Asejärjestöt ovat onnistuneet lobbaamaan menestyksekkäästi myös kaikkialle ulottuvaa aseenkanto-oikeutta.

Viimeksi Minnesota on useiden muiden osavaltioiden tapaan hyväksynyt lain, joka käytännössä takaa oikeuden kantaa piilossa olevaa tuliasetta kaikkialle, mihin yleisöllä on pääsy.

Muun muassa ostoskeskukset, kirkot ja kirjastot ovat joutuneet käymään oikeutta voidakseen rajoittaa aseiden tuomista niiden tiloihin.

Luitko jo nämä?