Uutiset

Kaksi pariskuntaa salakuljetti
Subutex-pillereitä Pariisista Turkuun

Turun Sanomat

Kaksi pariskuntaa junaili 24 000 Subutex-tabletin salakuljetuksen Pariisista Turkuun puolentoista vuoden aikana 2005-2006.

Suomalais-algerialainen aviopari ja suomalais-portugalilainen avopari tuomittiin torstaina Turun käräjäoikeudessa lukuisista törkeistä huumausainerikoksista.

Mansour Saadi ja Samira Saadi saivat kahdeksan vuotta ja kolme kuukautta vankeutta. Antonio Jose Pereira Casela tuomittiin kahdeksan vuoden vankeuteen ja Arja Anneli Mäkelä seitsemän vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen.

Huumekaupoilla tehtailtiin yli 440 000 euron tulot, jotka tuomittiin rikoshyötynä valtiolle menetetyksi.

Pillerit hankittiin Ranskasta katukaupasta parilla, kolmella eurolla kappaleelta ja myytiin Suomessa kymmenkertaisella hinnalla, 25-30 eurolla kappale.

- Edullinen hinta johtuu Ranskan huumepolitiikasta. Heroiiniongelma on niin suuri, että siellä on päädytty vieroituslääke Subutexin vapaaseen jakeluun. Kadulta saa Ranskan valtion tukemaa Subutexia alle apteekkihintojen, syyttäjä Markku Heikonen totesi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Subutex käy Suomessa hyvin kaupaksi. Vieroituslääkkeestä on tuoreen selvityksen mukaan tullut yleisin piikkihuume.

Kerrostaloasunto huumerahoilla

Turun seudulla ei ole koskaan paljastunut yhtä laajaa Subutex-välitystä. Turun poliisi ja tulli takavarikoivat tutkinnan aikana noin 6 500 tablettia, kun yleensä poliisi takavarikoi vuosittain muutamia satoja pillereitä.

- Valtakunnan tasollakin tämä saattaa olla toiseksi laajin juttu, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ari-Pekka Lehtinen arveli.

Käräjillä käsiteltiin kaikkiaan kuuttatoista matkaa. Nelikko myönsi rikoksensa pääosin, mutta kinaa syntyi lähinnä tablettien määristä. Pariskunnat toimivat toisinaan yhdessä, toisinaan erikseen.

Miehet hoitivat pillerien hankinnan, sillä Mansour Saadi asui pääsääntöisesti Pariisissa ja Pereira Caselalla oli sinne kontakteja.

Naiset tunsivat toisensa jo lapsuudesta. He olivat luokkatovereita.

Suomalais-algerialainen aviopari ei käyttänyt itse lainkaan huumeita.

- Osa rahoista meni uusien huume-erien hankkimiseen ja osa mukavaan elämään, syyttäjä sanoi.

Mansour Saadi hankki huumerahoilla esimerkiksi kerrostaloasunnon kotimaastaan Algeriasta.

- Toisella pariskunnalla rahat hävisivät huumevoittoiseen elämään, syyttäjä totesi.

Ammattimainen huumeorganisaatio alkoi paljastua viime heinäkuussa, kun Arja Mäkelä kärähti Turun sataman tullissa. Matkalaukusta löytyi yli 5 300 tablettia lahjapaketteihin kätkettynä.

- Arvo katukaupassa olisi ollut 160 000 euroa, syyttäjä laski.

Samana päivänä Samira Saadin kotiin tehtiin etsintä. Poliisi löysi roska-astiasta muovitaskun, johon oli kätketty 43 000 euroa huumekaupoilla saatua rahaa.

Poliisi laittoi naiset telkien taakse saman tien. Miehet vangittiin myöhemmin, parin viikon välein.

Pariskunnat olivat laajan huumevyyhden päätekijöitä. Lisää syytteitä ja oikeuskäsittelyjä on luvassa myöhemmin.