Uutiset

Hiilidioksidipäästöt kasvavat länsimaissa

Läntisten teollisuusmaiden hiilidioksidipäästöt jatkavat kasvuaan ilmastonmuutoksen uhkasta huolimatta. Tiedot käyvät ilmi YK:n maanantaina julkaiseman tilastoista.

Läntisissä teollisuusmaissa päästöt lisääntyivät 11 prosenttia vuodesta 1990 vuoteen 2000. Vuosina 2000-2004 lisäys oli kaksi prosenttia. Suurin saastuttaja on edelleen Yhdysvallat.

Suomessa kasvua 14,5 prosenttia

Jos kaikki teollisuusmaat lasketaan mukaan, ovat päästöt vähentyneet runsaalla kolmella prosentilla vuoden 1990 jälkeen. Lasku johtuu kuitenkin suurelta osin Itä-Euroopan entisten kommunistimaiden talouksien romahtamisesta 1990-luvun alussa, joka pakotti sulkemaan tuhansia tehtaita ja sähkölaitoksia.

Myös näiden maiden päästöt ovat viime vuosina taas kääntyneet nousuun.

Suomen päästöt ovat YK:n raportin mukaan kasvaneet vuosina 1990-2004 yhteensä 14,5 prosenttia. Kioton ilmastosopimuksen mukaan Suomen päästöjen pitäisi olla vuonna 2012 vuoden 1990 tasolla.

Britannia vaatii nopeita tekoja

Britanniassa maanantaina julkaistun erillisen selvityksen mukaan kasvihuonepäästöjen aiheuttama ilmastonmuutos voi romahduttaa kansainvälisen talouden, jos mitään ei tehdä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hallituksen tilaaman raportin mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset voivat olla pahemmat kuin maailmansotien tai 1930-luvun laman.

Raportin laatineen ekonomistin Nicholas Sternin mukaan maailmantalous voi kutistua jopa 20 prosenttia.

Sternin pääviesti on, että päästöjen vähentäminen nyt tulisi huomattavasti halvemmaksi kuin vaurioiden korjaaminen myöhemmin. Vahinkojen estäminen maksaisi arviolta prosentin bruttokansantuotteesta vuosittain.

Brittihallitus vaati tuoreeltaan tiukkoja toimia päästöjen vähentämiseksi.

- Tämä katastrofi ei tapahdu jossain etäisessä tulevaisuudessa vaan meidän elinaikanamme, pääministeri Tony Blair varoitti raportin julkistamistilaisuudessa.

Blairin mukaan toimintaa tarvitaan nopeasti. Britannia haluaa muun muassa tehdä Euroopan unionin päästövähennystavoitteista tiukempia ja laajentaa EU:n viime vuonna käynnistämän päästökaupan maailmanlaajuiseksi.

Gore avustaa Britanniaa

Britannian hallitus on kutsunut myös ympäristöaktivistina tunnetun Al Goren , Yhdysvaltojen entisen varapresidentin, neuvonantajakseen ympäristökysymyksissä.

Kansainvälisiin päästövähennystalkoisiin on Britannian mukaan saatava mukaan kaikki merkittävät saastuttajat, mukaanlukien Yhdysvallat, Kiina ja Intia.

Kioton ilmastosopimuksen päästövähennystavoitteet päättyvät vuoteen 2012, eikä sen jälkeisistä kansainvälisistä toimista ole vielä varmuutta. Asiasta on tarkoitus keskustella alustavasti YK:n ilmastokokouksessa Nairobissa marraskuun puolivälissä.

Kioton sopimuksen suurin ongelma on ollut, ettei Yhdysvallat liittynyt mukaan siihen.