Uutiset

Kauhukuviin kyllästynyt kouluväkihoitaisi opetuksen vaikka lisälainalla

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Turun koulujen opetuksesta huolta kantavat ilmaisivat mieltään kyltein, joissa puhuttiin koulujen kiusaamisesta, opetuksen tragediasta ja pyydettiin pelastamaan edes lapset.
TS/Ari-Matti Ruuska
Turun koulujen opetuksesta huolta kantavat ilmaisivat mieltään kyltein, joissa puhuttiin koulujen kiusaamisesta, opetuksen tragediasta ja pyydettiin pelastamaan edes lapset.

LEENA KORJA-KASKIMÄKI

Sadat turkulaiset opettajat ja lukiolaiset ilmaisivat maanantaina mieltään kaupunginjohtaja Mikko Pukkisen (kok) opetustoimen budjettiesitystä vastaan Kristiinankatu 1:n edustalla. Mielenilmaisun vuoksi kokouksensa keskeyttäneet kaupunginhallituksen edustajat saivat eri puhujilta samansisältöisen viestin: kaikesta huolimatta Turun koulujen opetuksesta ei ole nyt varaa leikata.

Missä kouluverkon supistuksen säästöt?

Turun opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtaja Eija Ketola harmitteli, että joka vuosi opettajille maalataan kauhukuvia seuraavan vuoden leikkauksista.

- Missä ovat säästöt tuoreesta kouluverkon supistamista? Ketola kysyi ja vakuutti, ettei kouluväki halua itselleen leikkaamalla hallintokunnilta.

- Kaupungin taloudellinen tilanne on tiukka, se tiedetään, joten rahoitus on hoidettava vaikka lisälainalla. Olen ymmärtänyt, ettei veronkorotus ole mahdollista.

Ketolan mukaan opettaja ei voi suhtautua välinpitämättömästi opetusryhmänsä kokoon.

- Jos olisin niin sanottu leipäopettaja, olisi minulle sama, onko ryhmässä 20 vai 40 opetettavaa. Opettaisin sen mitä opettaisin, riippumatta sitä, oppivatko oppilaat. Näin ei kuitenkaan ole: opettaja haluaa tuloksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Emme aja tällä omaa etuamme, emme palkankorotusta, vaan meillä on huoli tulevaisuudesta. Jos nyt otetaan lapsilta, se näkyy muutaman vuoden kuluttua erityisopetuksessa, Ketola pahoitteli.

Hänen mukaansa opettajat haluaisivat päättäjiltä pitkän aikavälin suunnitelman, ei säästövaatimuksia kertarysäyksellä.

Lukiolaiset eriarvoisia

Opettajilla ei ole huoli vain perusopetuksesta. Ketolan mukaan vaarana on, että Turussa valmistutaan lukioista ylioppilaiksi myöhemmin kuin muissa naapurikunnissa. Myös supistettu kurssitarjonta asettaisi Turusta kirjoittaneet eriarvoiseen asemaan naapurikuntien valkolakkeihin verrattuna viimeistään siinä vaiheessa, kun jatko-opiskelupaikasta käydään kisaa.

Ketolan ilmaisemaa huolta kertasivat myös muun muassa ammattikorkeakoulun, lukiolaisten ja Turun alueellisen vanhempainyhdistyksen Turvaryn edustajat.

Lavalla pääsivät sanomaan sanottavansa myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell (kok) ja opetustoimen apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi (sd).

Randell vakuutti kaupunginhallituksen pohtivan, miten tilanne järjestetään niin, että rahat riittävät, mutta toisaalta opetus on laadukasta. Randellin vakuutukset yleisö jaksoi nipin napin kuunnella, mutta Hirvilammen viesti hukkui tyytymättömän yleisön "ei kuulu" - ja "ei käy" -huutoihin. Budjettiesityksen isää, kaupunginjohtaja Pukkista ei rannassa näkynyt.