Uutiset

Palvelupiste kokoaa maaseudun sirpaletyöt

TS/Jorma Pihlava<br />Aluetiimit ovat työrukkasia Toimi-hankkeen valmistelussa. Säkylässä tulevan monipalvelupisteen pihamaalla Pekka Kurri (vas.), Silja Saveljeff, Krista Lähteenmäki, Tarja Pietilä, Riia Rantala ja valtakunnallinen projektipäällikkö Pirja Peltomäki.
TS/Jorma Pihlava
Aluetiimit ovat työrukkasia Toimi-hankkeen valmistelussa. Säkylässä tulevan monipalvelupisteen pihamaalla Pekka Kurri (vas.), Silja Saveljeff, Krista Lähteenmäki, Tarja Pietilä, Riia Rantala ja valtakunnallinen projektipäällikkö Pirja Peltomäki.

JORMA PIHLAVA

Eteläisen Satakunnan kyläaktiivit polkevat Suomen Kylätoiminta ry:n junailemaa Toimi-hanketta vauhtiin löytääkseen Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tuella töitä etenkin maaseudun naisille ja nuorille.

Lähimmän vuoden aikana yhdeksällä kokeilualueella kehitellään uutta toimintamallia, joka on tarkoitus siirtää kaikkiin Suomen kyliin töitä ja palveluja turvaamaan. Keskeisenä ideana on perustaa monipalvelupisteitä, jotka kartoittavat ja kokoavat maaseudun sirpaleiset työt ja hankkivat niille tekijät.

Säkyläläinen Lännen kyläyhdistys ja vampulalainen Harjualueen luonto ja virkistys vastaavat yhdestä maan yhdeksästä osahankkeesta. Toimialueena on kuusi kuntaa - Pyhäjärviseudun Eura, Kiukainen, Köyliö ja Säkylä sekä Huittinen ja Vampula - ja tavoitteet ovat korkealla. Kun Toimi-hankkeen projektipäällikkö Pirja Peltomäki määrittää tavoitteeksi yhden monipalvelupisteen perustamisen jokaiselle kokeilualueelle, lupaa Lännen kyläemäntä Silja Saveljeff Etelä-Satakuntaan niitä kolme.

Saveljeffin kelpaa luvata, sillä hänen emännöimänsä Lännen kylätalo Heureka on jo nykyisellään lähes valmis monipalvelupiste. Toinen sijoittuu suunnitelmissa Eura-Kiukainen-alueelle, kolmas Huittisiin tai Vampulaan. Monipalvelupisteisiin palkataan työntekijä palkkatukisetelin turvin. Yrittäjät voivat käydä niissä tarjoamassa palvelujaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Monipalvelupiste toimii alueensa palvelujen välittäjänä. Sieltä voi tulla kysymään vaikkapa mistä löytyisi mökkitalkkari.

Silja Saveljeff ja kumppanit tietävät, että kylillä on paljon tekemätöntä työtä ja palvelutarpeita. Ne ovat vain pieninä sirpaleina ja nyt he alkavat koota niitä työllistäviksi kokonaisuuksiksi.

- Ensin kartoitetaan asukkaiden tarpeet. Sitten haetaan töille tekijät ja palveluille tuottajat, Saveljeff tiivistää ja huomauttaa, että työ on samalla kylien yhteisöllisyyden edistämistä ja ylläpitämistä.

- Yhteisöllisyys on välillä ollut vähän hakusessa.

Pääosa hankkeen 25 000 euron rahoituksesta tulee ESR:lta. Kuntien osuus on yhteensä 1 500 euroa, 2 000 euroa kertyy yhdistysten talkootöistä. Kuntien suhtautuminen hankkeeseen on Saveljeffin mukaan ollut kiitettävän myönteinen.