Uutiset

Tilapäinen oleskelulupa saa monen masentuneeksi

TS/Ari-Matti Ruuska<br />- Olen saanut masennuslääkkeitä, mielialalääkkeitä ja levottomuuden hoitoon tarvittavia lääkkeitä, luettelee Peshrew Qadir esitellessään resepti- ja lääkepakkauspinoa.
TS/Ari-Matti Ruuska
- Olen saanut masennuslääkkeitä, mielialalääkkeitä ja levottomuuden hoitoon tarvittavia lääkkeitä, luettelee Peshrew Qadir esitellessään resepti- ja lääkepakkauspinoa.

HEIKKI KAUHANEN

Ahdistuneisuus, unettomuus ja epätoivo vaivaavat päivittäin Irakin kurdialueelta vuosi sitten Suomeen tullutta Peshrew Qadiria .

SPR:n Turun vastaanottokeskuksessa asuva 25-vuotias mies haki Suomesta turvapaikkaa syyskuussa 2005. Toukokuussa 2006 ulkomaalaisvirasto myönsi hänelle vuoden mittaisen tilapäisen B-oleskeluluvan.

B-lupa myönnetään ulkomaalaiselle, jonka tarkoituksena ei ole jäädä Suomeen pysyvästi. Lupa on uusittava määräajan päätyttyä.

- Kun tulin Suomeen, olen siitä hyvin kiitollinen. Sain vastaanottokeskuksesta paikan, missä asua ja tunsin olevani turvassa. Olin kuullut, että Suomessa noudatetaan ihmisoikeuksia.

Viime keväänä tulleen päätöksen jälkeen Peshrew Qadirin elämä muuttui. Ajatuksiin nousi pelko siitä, jos joudunkin takaisin. Oloa ei helpottanut lainkaan se, että pelkoa ei voi paeta työhön tai opiskeluun. Molemmat on kielletty B-luvan saaneelta.

Turvapaikkaa haki viime vuonna 3 574 ulkomaalaista, joista 2 472 sai ulkomaalaisvirastolta kielteisen päätöksen. B-lupa myönnettiin 141 hakijalle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Painajaisia ja unettomuutta

Pansion vastaanottokeskuksen asumisolot eivät Qadirin mukaan ole kovin inhimilliset.

- Tässä kerroksessa on 20 asukasta ja käytössä on vain yksi wc ja suihku. Aamulla vessaan on pitkät jonot ja suihkuunkin täytyy jonottaa joskus neljä tuntia. Tunnelma osastolla on jännittynyt ja aggressiivinen, koska niin moni muukin kokee olonsa samoista syistä ahdistuneeksi. Kun itsellä on ongelmia, tulee ongelmia myös muiden kanssa, Qadir kuvailee.

Hän kertoo käyvänsä säännöllisesti psykiatrin vastaanotolla.

- Olen saanut masennuslääkkeitä, mielialalääkkeitä ja levottomuuden hoitoon tarvittavia lääkkeitä, hän luettelee resepti- ja lääkepakkauspinoa hermostuneesti esitellen.

Yöt kuluivat valvoen tai pätkissä nukkumalla ja hikoillen. Painajaiset nousevat unissa jatkuvasti esiin. Psyykkisen oireilun lisäksi mukaan on tullut myös fyysisiä oireita, etenkin raajojen voimattomuutta.

- Mieli on usein niin synkkä, että välillä on käynyt mielessä myös itsemurha-ajatuksia. Joskus tuntuu siltä, että olen kuin vankilassa, koska kaikki tiet on suljettu. Pysyttelen huoneessa joskus jopa kaksi vuorokautta yhtäjaksoisesti. Tämän vuoksi käyn säännöllisesti kahdella eri psykiatrilla.

- Tunnen olevani kallion kielekkeellä. Joko minut pudotetaan tai vedetään turvaan.

Euroopan neuvosto puuttui asiaan

Turun kriisikeskuksessa käy paljon maahanmuuttajataustaisia asiakkaita. Myös Qadirille paikka on tuttu.

- Mielenterveyden ongelmat nousevat esiin usein näissä tilanteissa. Myös sopeutuminen uuteen kulttuuriin viivästyy, jos elämää hallitsee epätietoisuus, kriisikeskuksen toiminnanjohtaja Roope Kankaanranta kertoo.

Kankaanrannan mukaan yksittäisen turvapaikanhakijan kannalta paras ratkaisu olisi aina sellainen, joka antaa heti tietyn varmuuden, joko täysin myönteinen tai täysin kielteinen päätös. Epävarmuuteen pohjautuvat tilapäiset ja määräaikaiset päätökset eivät helpota kenenkään oloa.

Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu muistutti viime keväänä Suomen seurantaraportissaan, että tilapäisiä oleskelulupia myönnettäisiin vain rajoitetusti. Ihmisoikeusvaltuutettu viittasi raportissa tilapäisiin oleskelulupiin liittyviin rajoituksiin, jotka koskevat työntekoa, opiskelua, terveys- ja sosiaalipalveluita sekä perheenyhdistämistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kahden vuoden epätietoisuus

B-lupa myönnetään yleensä vuodeksi. Sen jälkeen lupaa voidaan pidentää vielä vuodella.

    Ensimmäiset nykylain mukaiset tilapäiset oleskeluluvat annettiin kaksi vuotta sitten eikä toistaiseksi ole ketään vielä palautettu takaisin.

Pakolaisneuvonta ry:n lakimies Thomas Bergman pitää kahden vuoden mittaista epätietoisuutta kohtuuttomana.

- Kaksi vuotta on pitkä aika elää epätietoisuudessa. Pakolaiselta on tuolloin kielletty työnteko, opiskelu lähes kokonaan sekä useimmat yhteiskunnan palvelut.

Bergmanin mukaan monet B-lausunnon saaneet ovat hakeneet muutosta ulkomaalaisviraston päätökseen Helsingin hallinto-oikeudesta.

Vain harvoin valittaminen on johtanut hakijan kannalta toivottuun lopputulokseen.

- Joidenkin somalialaisten kohdalla on ulkomaalaisviraston päätös kumottu, irakilaisten kohdalla ei juuri koskaan, Bergman kertoo.