Uutiset

Valokuvakaiverrus sai jäädä
hautakiveen oikeuden päätöksellä

Turun Sanomat, Lokalahti

Taivassalolainen Laila Pohjantähti huokaa raskaasti muistellessaan kiistaa, joka syntyi hänen poikansa hautakivessä olevasta valokuvakaiverruksesta muutama vuosi sitten.

Pohjantähden 17-vuotias poika kuoli tapaturmaisesti syksyllä 2002. Äiti halusi muistoksi pojastaan mustavalkoisen kuvakaiverruksen, joka liitettiin liimalla ja tapilla kiinni hautausmaalle pystytettyyn hautakiveen.

- Se ei ole valokuva vaan valokuvan pohjalta posliiniin hiekkapuhallettu muotokuva, Pohjantähti kertoo.

Taivassalon kirkkoneuvosto oli kuitenkin toista mieltä. Se katsoi, että hautamuistomerkkiin kiinnitetty kaiverrus oli poistettava.

- Neuvosto piti valokuvaa suomalaiselle hautausmaakulttuurille vieraana. Mutta eihän tässä ole kyseessä valokuva vaan vajaan 20 sentin korkuinen kuvaikoni, sanoo Pohjantähti.

Neuvosto perusteli päätöstään sillä, että aiemmassa tapauksessa valokuvan kiinnittämistä hautakiveen oli pidetty sopimattomana.

-  Neuvoston mielestä kaikkia oli kohdeltava samalla tavalla, sanoo hautausasioista vastaava seurakunnan talouspäällikkö Leena Paavola .

Tuomiokapituli otti kiistan käsittelyynsä ja päätti kesällä 2004, että kirkkoneuvostolla ei ollut valtaa vapaasti päättää omaisten omistamasta hautamuistomerkistä. Kirkkoneuvosto kuitenkin valitti tuomiokapitulin päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja vaati päätöstä kumottavaksi. Oikeus ratkaisi kiistan omaisten eduksi viime syksynä. Valokuvakaiverrus sai jäädä paikoilleen.

Pohjantähti sanoo, että tapaus katkaisi hänen välinsä paikalliseen seurakuntaan.

- Kiista oli naurettava, nyt eletään 2000-lukua, joten kyllä seurakuntienkin pitäisi kehittyä ajan mukaan.