Talous

Viestintävirasto
haluaa
teleyhtiöitä
alentamaan
yhdysmaksujaan

Viestintävirasto reagoi perjantaina pitkään muhineeseen kiistaan matkaviestintäverkkojen yhdysliikennemaksuista. Virasto vaati TeliaSoneraa, Elisaa ja DNA :ta alentamaan yhdysliikennemaksujaan sekä pienentämään eroja operaattoreiden välillä.

Viestintäviraston mukaan suuret erot hinnoittelussa saattavat vääristää kilpailua.

Yhdysliikennemaksu tarkoittaa hintaa, jota eri operaattorit maksavat toisilleen verkoissaan liikkuvista keskinäisistä puheluista. Korkea yhdysliikennemaksu on johtanut tilanteisiin, joissa operaattorin asiakkaaltaan saama hinta puhelusta voi olla olla pienempi kuin maksu toiselle operaattorille.

Varsinaista toimivaltaa yhdysliikennemaksuihin viestintävirastolla ei ole, apulaisjohtaja Johanna Juusela kertoi. Virasto antoi kuitenkin voimakkaan kehotuksen operaattoreille sopia maksuista keskenään.

Esimerkiksi Elisan vaatimaan tasahinnoitteluun viestintäviraston valtuudet eivät riitä. Se vaatisi lakimuutoksen.

Elisa tervehti tyydytyksellä

Tuoreeltaan operaattorit tervehtivät tyydytyksellä viestintäviraston kantaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Elisan johtajan Kari Partasen mukaan viestintävirasto on oikealla asialla. Hän kiirehti yhdysliikenteeseen tasamaksua pikaisella lainmuutoksella.

- Viestintäviraston kanta on täysin perusteltu. Olemme voimakkaasti tuoneet esille, että erisuuruiset maksut vääristävät kilpailua asiakasmarkkinoilla, Partanen arvioi.

Hyökkäyksen kohteena olleen DNA:n toimitusjohtaja Riitta Tiuraniemi piti myönteisenä sitä, että viestintävirasto vaatii asiassa sopua neuvotteluteitse muiden operaattoreiden kanssa.

Hän toisti DNA:n kannan, että tasamaksuun siirtymiseen tarvitaan viiden vuoden siirtymäaika. Muuten DNA on alakynnessä kauemmin markkinoilla toimineisiin operaattoreihin verrattuna,

   TeliaSonera ja Elisa sopivat omista yhdysliikennemaksuistaan jo keväällä. Ne eivät alentaneet kuluttajahintoja, sillä maksut jäivät edelleen kalliimmiksi kuin asiakkailta perityt maksut.

Tiuraniemen mukaan neuvottelut DNA:n ja kahden suurimman operaattorin kanssa ovat edelleen käynnissä.

Viestintävirasto kertoi laatineensa arviointoperusteet yhdysliikennemaksuille. Viraston tavoitteena on lisätä hintojen läpinäkyvyyttä ja ennustettavuutta.