EU ja Ukraina haluavat
yhteisen vapaakauppa-alueen
EU ja Ukraina sopivat Helsingissä perjantaina aloittavansa ensi vuoden alussa neuvottelut yhteisestä vapaakauppa-alueesta. Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko sopi asiasta unionin johdon kanssa EU-Ukraina-huippukokouksessa Helsingin Säätytalolla.
Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) ja EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso muistuttivat kuitenkin, että Ukrainan täytyy päästä Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi ennen kuin vapaakauppa-alue on mahdollinen.
Vapaakauppasopimus on osa EU:n ja Ukrainan "syvennettyä" yhteistyösopimusta, jonka on määrä ensi vuonna korvata edellinen, vuonna 1998 solmittu sopimus.
Helsingin huippukokouksessa sovittiin alustavasti myös viisumijärjestelyjen helpottamisesta sekä laittomien siirtolaisten palauttamisesta Ukrainan ja EU-maiden välillä. EU-parlamentin ja unionin jäsenmaiden täytyy kuitenkin vielä hyväksyä viisumeita ja laittomia siirtolaisia koskevat sopimukset ennen niiden voimaantuloa.
Ukrainan mahdollinen jäsenyys EU:ssa ei ollut esillä Helsingin kokouksessa. Barroson mukaan EU ei suinkaan ole sulkenut porttejaan Ukrainalta, mutta maalla on vielä paljon tekemistä ennen EU-kuntoa.
Lisäksi EU:lla riittää Barroson mukaan työtä nyt käynnissä olevassa laajentumisessa, kun Romania ja Bulgaria ovat tulossa jäseniksi ensi vuonna, ja jäsenyysneuvottelut Turkin ja Kroatian kanssa ovat kesken.
- Ukraina ei ole vielä valmis, ja me emme ole vielä valmiita, Barroso tiivisti huippukokouksen lopuksi järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
Barroso korosti, että Ukrainan ei pidä tulkita hänen sanojaan negatiiviseksi signaaliksi, vaan kannustukseksi, että maa etenisi edelleen poliittisten, taloudellisten ja hallinnollisten uudistusten tiellä.
Barroson mukaan Ukrainan täytyy edelleen kohentaa oikeusjärjestelmäänsä ja yritysten toimintamahdollisuuksia. Niin ikään maan pitää jatkaa korruption vastaista taistelua.
- Ukraina on eurooppalainen maa, Barroso painotti.
Ukraina on ilmoittanut tavoitteekseen, että se voisi hakea EU:n jäsenyyttä vuonna 2015. Barroson tavoin pääministeri Vanhanen muistutti, että 47 miljoonan asukkaan Ukrainaa ei ole suljettu pois EU:n piiristä.