Uutiset

Israelin hallitus laajenee äärioikealle

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Ehud Olmert
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Ehud Olmert

MARJA VUORELA

Uudet lahjussyytteet uhkaavat Israelin keskustaoikeistolaista pääministeriä Ehud Olmertia juuri, kun tämä on laajentamassa hallituksensa pohjaa äärioikealle.

Syyttäjäviranomaiset ovat ehdottaneet, että poliisi aloittaisi pikaisesti tutkimukset Olmertin toimista Israelin toiseksi suurimman pankin, Bank Leumin yksityistämisen yhteydessä vuonna 2005, jolloin hän oli edellisen hallituksen valtionvarainministeri. Julkisuudessa olleiden epäilyjen mukaan Olmert otti vastaan lahjuksia ja yritti auttaa kahta liikemiesystäväänsä, jotka olivat tehneet tarjouksen pankista.

Olmert on kiistänyt epäilyt.

Vanhoja syytteitä

Pääministerillä on ennestäänkin syytteitä uhkaamassa. Valtion tilintarkastajat tutkivat Olmertin Jerusalemissa sijaitsevan talon myyntiä poliittiselle tukijalle, joka epäilyjen mukaan maksoi siitä reilusti ylihintaa ja salli Olmertin jäädä siihen asumaan nimellistä vuokraa vastaan. Tilintarkastajat myös suosittelevat rikostutkintaa Olmertin kauppa- ja teollisuusministerinä 2004 tekemistä nimityksistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Olmertin lisäksi monet muut korkealle kohonneet israelilaiset poliitikot ovat rikostutkinnassa. Presidentti Moshe Katsavia epäillään raiskauksista ja seksuaalisesta häirinnästä. Myös entinen oikeusministeri Haim Ramon ja entinen ympäristöministeri Tzahi Hanegbi ovat syytteessä väärinkäytöksistä.

Israelin tiedotusvälineet nostavat kärkkäinä esiin väärinkäytösepäilyjä, mutta tutkimusten tulokset usein painuvat unohduksiin. Vain harvoin ne johtavat eronpyyntöihin.

Äärioikeisto hallitukseen

Hallituksensa ja henkilökohtaisen asemansa vahvistamiseksi Olmert on ottamassa mukaan äärioikeistolaisen Yisrael Beiteinu -puolueen. Sen puheenjohtajasta Avigdor Liebermanista tulee yksi hallituksen varapääministereistä. Se varmistuu sunnuntaina, jolloin Olmertin päähallituskumppanin, työväenpuolueen keskuskomitea hyväksynee sen. Hallitus ja parlamentti virallistavat nimityksen ensi viikolla.

Yisrael Beiteinun mukaantulon jälkeen hallituksella on 78 paikkaa knessetin 120:sta.

Liebermanin nimitys on herättänyt kummastusta ja vastarintaa varsinkin työväenpuolueessa. Erikoisena, suorastaan vastuuttomana pidetään sitä, että villeistä äärioikeistolaisista ja rasistisista mielipiteistään tunnettu, kokematon poliitikko saa vastuualueekseen Israelin strategiset uhat, mikä tarkoittaa Irania ja sen mahdollista ydinasetta.

Hallituksen laajentaminen oikealle tapahtuu vain vajaat seitsemän kuukautta vaaleista, joiden katsottiin vahvistaneen erityisesti poliittista keskustaa.

Olmertin asemaa ovat heikentäneet erimielisyydet, joita viime kesän onneton sota Libanonissa on synnyttänyt.

Seuraavaksi Olmert on ilmoittanut etsivänsä hallitukseen lisää ortodoksijuutalaisia.

LK/REUTERS<br />Avigdor Lieberman
LK/REUTERS
Avigdor Lieberman