Talous

Turun rakennuskeskus neuvoo
pienrakentajaa ja ammattilaista

TS/Timo Jerkku<br />Rakennustaidon edistämissäätiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kiviranta esittelee pysyvää rakennusainenäyttelyä, joka sijaitsee säätiön toimitiloissa Humalistonkadulla.
TS/Timo Jerkku
Rakennustaidon edistämissäätiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kiviranta esittelee pysyvää rakennusainenäyttelyä, joka sijaitsee säätiön toimitiloissa Humalistonkadulla.

Jenni Kimpimäki

Vuonna 1956 perustettu ja siitä saakka samoissa tiloissa Turun keskustassa toiminut Rakennustaidon edistämissäätiö on vuosikymmenien saatossa ja alan muutoksissa säilyttänyt asemansa rakentajien apulaisena.

    Humalistonkadun toimitilat rakennuttanutta, taloudellisiin vaikeuksiin joutunutta Turun rakennusmestariyhdistystä pelastamaan perustettu säätiö on vuosien varrella saanut uusia tehtäviä hoidettavakseen.

- Tänä päivänä pienrakentajien neuvonta, stipendien jakaminen ja kirjakaupan pitäminen ovat päätehtäviämme, listaa säätiön puheenjohtajana viisi vuotta toiminut Ilkka Kiviranta .

Näkyvimpänä toimintana on säätiön pyörittämä Turun rakennuskeskus, joka neuvoo pienrakentajia ilmaiseksi kerran viikossa niin rakentamista kuin remontoimista koskevissa asioissa. Säätiö järjestää myös kursseja ja infoja rakennusalan ammattilaisille.

Lisäksi säätiö jakaa stipendejä rakennusalan opiskelijoille ja pyörittää kirjakauppaa, jossa on 800 rakennusalan teoksen laajuinen valikoima.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

    Rakennustaidon edistämissäätiön perusti vuonna 1956 joukko rakennusalan miehiä, joista Urho Ruola , Veli Arvonen ja Emil Hartela ovat myöhemmin olleet valtakunnallisestikin suuria rakennusurakoitsijoita. Hartelan edustajana säätiön hallituksessa istuva Heikki Hartela edustaa yhtiötään säätiössä jo kolmannessa polvessa.

Rakennustaidon edistämissäätiön toimintaperiaatteet ovat pysyneet ennallaan vuosikymmenien saatossa, mutta rakennusala on kokenut monet muutokset.

Suurimmaksi niistä Ilkka Kiviranta nimeää koneellistumisen.

- Fyysisesti raskaita töitä ei rakennuksilla enää juuri ole. Ennen elementtien ja nosturien tuloa yhtä rakennuskuutiota kohden tarvittiin 7-8 työtuntia, kun 1950-luvun jälkeen kuutioon kului enää tunnin verran.

Rakennustaidon edistämissäätiö vietti perjantaina 50-vuotisjuhliaan Turussa.

Tilaisuudessa puhuivat muun muassa ylitarkastaja Raija Halén , rakennusneuvos Sulo Kujala ja säätiön puheenjohtaja Ilkka Kiviranta.

TS/Timo Jerkku<br />Rakennustaidon edistämissäätiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kiviranta kertoo, että Turun rakennuskeskuksen kirjakauppa on Turun laajin rakennusalan kirjakauppa.
TS/Timo Jerkku
Rakennustaidon edistämissäätiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kiviranta kertoo, että Turun rakennuskeskuksen kirjakauppa on Turun laajin rakennusalan kirjakauppa.